Komisija predlaže bolju pristupačnost proizvoda i usluga za osobe sa invaliditetom

Evropska komisija predložila je 2.12. Evropski akt o pristupačnosti kojim će na nivou EU biti utvrđeni zajednički kriterijumi za proizvodnju i pružanje izvjesnih ključnih proizvoda i usluga kako bi se osobama sa invaliditetom pomoglo da se potpuno uključe u društvo.

Proizvodi i usluge koji su obuhvaćeni Aktom su pažljivo odabrani u konsultaciji sa građanima, organizacijama civilnog društva i preduzećima. Među proizvodima i uslugama se nalaze bankomati i bankarske usluge, računari, telefoni i televizijski uređaji, usluge telefonije i audiovizuelne usluge, prevoz, elektronske knjige i trgovina.

Cilj predložene Direktive je da unaprijedi funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i na taj način olakša preduzećima prekograničnu trgovinu pristupačnim proizvodima i uslugama. Zajednički kriterijumi pristupačnosti će se primjenjivati i u okviru pravila EU za javne nabavke i prilikom korišćenja fondova EU. Inicijativa će stimulisati inovacije i povećati ponudu pristupačnih proizvoda i usluga za oko 80 miliona osoba sa invaliditetom u EU.

Pažnja je posvećena osiguravanju proporcionalnosti kriterijuma, konkretno u pogledu malih i srednjih preduzeća. Direktiva sadrži klauzulu kojom se izbjegava nesrazmjerno opterećivanje zahtjevima za pristupačnost, dok su za mikro preduzeća predložene blaže mjere za usklađivanje. Iskustva pokazuju da je u većini slučajeva ponuda pristupačnih proizvoda dobra poslovna odluka, naročito ako je pristupačnost predviđena u fazi dizajna proizvoda/usluge.

Komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i pokretljivost radne snage, Marijan Tisen, je rekla: „Invaliditet ne bi trebalo da bude prepreka za učešće u društvu niti bi nedostatak zajedničkih pravila EU trebalo da bude prepreka za prekograničnu trgovinu pristupačnim proizvodima i uslugama. Ovim Aktom želimo da dodatno integrišemo unutrašnje tržište i da njegov potencijal stavimo u službu preduzeća i građana sa invaliditetom. Ovaj Akt bi zapravo mogao svima da bude od koristi.”

Evropski akt o pristupačnosti će proizvođačima i pružaocima usluga olakšati izvoz proizvoda i usluga koji ispunjavaju kriterijume EU, budući da neće morati da ih prilagođavaju različitim nacionalnim pravilima. Na ovaj način će se naročito pomoći malim preduzećima da u potpunosti iskoriste prednosti tržišta EU.

Osobe sa invaliditetom će ostvariti prednost od veće ponude pristupačnih proizvoda i usluga po pristupačnijim cijenama. Bolja ponuda ovakvih proizvoda i usluga može biti od koristi i starijim građanima sa sličnim zahtjevima za pristupačnošću kao i drugima koji imaju poteškoće kao posljedice nesreće, kratkotrajne bolesti ili neadekvatnog okruženja u smislu slabog osvjetljenja ili buke. Time će se proširiti aktivno učešće u društvenom životu, uključujući u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, a biće podignut i nivo samostalnosti i mobilnosti.

Europa.ba