Obraćanje komesara Avramopoulosa na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutrašnjim poslovima „EU i Zapadni Balkan“

Poštovani,

Vrijeme nas je pokušalo spriječiti da doputujemo u Sarajevo, ali jasno vidite opredjeljenje svih da budu ovdje na ovom važnom sastanku.

Dopustite mi da najprije zahvalim našim domaćinima na dobrodošlici u ovaj historijski grad.

Upravo na ovom mjestu je prije više od 100 godina započeo rat koji nas je sve zahvatio.

Danas se nalazimo na jednoj drugoj raskrsnici.

Tokom dana smo imali priliku za razmatranje nekih od zajedničkih zabrinutosti i izazova koje svi trenutačno dijelimo. Riječ je o izbjegličkoj krizi i migracijskim tokovima te terorističkim prijetnjama.

Oba izazova su posebno zabrinjavajuća zbog reakcija koje izazivaju.

U mnogim zemljama širom Europe primjećujem sve prisutniji povratak nacionalizma na scenu i porast ksenofobije i populizma, što stavlja na kocku naš zajednički europski san i ideju inkluzivne Europe.

Umjesto takve reakcije, uvjeren sam da trebamo iskoristiti ove izazove kao katalizator da promislimo i osnažimo naše odnose, kako između zemalja članica Europske unije, tako i u smislu približavanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Jer ako smo išta naučili iz sadašnjih kriza, to je da one ne poznaju granice.

Dijelimo zajedničku odgovornost prema ljudima koji od nas traže zaštitu i dijelimo zajedničku odgovornost za zaštitu vlastitih građana protiv kriminalaca čija meta su nedužni i iste one vrijednosti naših demokratija.

Nema vremena za gubljenje. Moramo produbiti naše jedinstvo, saradnju i koordinaciju. Iz tog razloga smo se danas i okupili ovdje.

Zadnji put kada smo se okupili prije godinu dana, EU je usvojila dvije agende u oblastima migracija i sigurnosti.

Međutim, želim jasno naglasiti – kada je u pitanju provedba, saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana je ključna i obostrano korisna.

Trebamo jedni druge i to ne samo sada kako bi se suočili s ovim izazovima, već i za budućnost, kako bi se izbjeglo da se naša društva vrate na ono što nas je razdvajalo.

Danas smo razgovarali i dogovorili nastavak i jačanje naše saradnje po sljedeće četiri tačke:
•    Izbjeglički tokovi duž ruta Zapadnog Balkana: Svi smo se složili da moramo usporiti tokove i ponuditi veće i bolje utočište svima, pogotovo s ovakvim vremenskim prilikama, dok se istovremeno o tome informiraju susjedi na način koji je kontinuiran i odgovarajući. Dopustite mi također da naglasim da se nikome ne može odbiti ulazak isključivo na temelju nacionalnosti.
•    Što se tiče bezviznog režima za Zapadni Balkan: Dozvolite za početak da istaknem da niti jedna država članica EU nije zatražila da se aktivira ova klauzula. Međutim, broj zahtjeva za azil građana iz zemalja Zapadnog Balkana je još uvijek previsok i apsolutno se mora smanjivati ukoliko želimo zadržati bezvizni režim. Da naglasim – svi želimo zadržati bezvizni režim i održavati proces zbližavanja naših zemalja.
•    Što se tiče borbe protiv terorizma: Danas su svi akteri podržali integrativni plan djelovanja inicijative EU-Zapadni Balkan u borbi protiv terorizma. Svi imamo naše građane koji su napustili naša društva da se pridruže redovima Daeša, a na ovaj izazov možemo učinkovito odgovoriti jedino zajedno, zajednički.
•    Na temu oružja: Već imamo Akcijski plan jugoistočne Europe za period 2015. do 2019. godine vezan za neovlašten promet oružjem. Osim toga, prošle sedmice smo usvojili Akcijski plan za neovlašteni promet i upotrebu vatrenog oružja i eksploziva unutar EU i izvan njenih granica.

Dame i gospodo,

Naše sudbine su povezane gorućim pitanja današnjice, migracijama i terorizmom.

Samo ih zajedno možemo riješiti. Danas je važan dan za jačanje tih odnosa i radujem se nastavku naše saradnje.

[Uporediti sa izlaganjem]

Europa.ba