Rebekah Wigemark, ispred ureda EU, posjetila Centar Vladimir Nazor

U ime ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, Rebekah Wigemark je danas boravila u posjeti Centru Vladimir Nazor u Sarajevu.

Uspostavljen 1968. godine, Centar je vodeća obrazovna ustanova u regionu koja pruža stručnu pomoć djeci i osobama sa smetnjama u razvoju, održavajući vrlo visoke standarde. Pored opšte terapeutske, pedagoške i psihološke podrške, Centar omogućava razvoj individualnih planova učenja za svako dijete pojedinačno kako bi se u najvećoj mjeri razvile njihove sposobnosti i ubrzalo uključivanje u društvo. Centar ima više od 150 štićenika koji imaju mogućnost sudjelovati u umjetničkim i pozorišnim radionicama, kao i radionicama za drvo ili keramiku kojima se pomaže razvoj njihovog znanja i vještina.

Gospođa Wigemark je razgovarala sa direktorom Centra Zulfom Ahmetovićem, profesorom likovnog i terapeutom Danijelom Garićem i pedagogom Mersudinom Kadrićem. Direktor Ahmetović je naglasio značaj ranog uključivanja  djece sa smetnjama u razvoju u ovu vrstu aktivnosti i podrške, koja u konačnici rezultira njihovom integracijom u obrazovne aktivnosti.

Zajedno sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju Tisa iz Bijelog Polja u Crnoj Gori, Centar Vladimir Nazor provodi projekat “Socijalna inkluzija kroz radnu terapiju”, kojeg podržava Evropska unija putem IPA fondova u okviru Programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore. Centri rade na razmjeni iskustava stečenih kroz radionice (drvarsku, svjećarsku i gipsarsku), i istovremeno otvaraju dva nova oblika radno okupacione terapije (pčelarstvo i agrikultura) koji postižu značajne rezultate u integraciji osoba sa smetnjama u razvoju u poslovne tokove.

Europa.ba