Obraćanje Johannesa Hahna, Konferencija „Evropska budućnost BiH – 20 godina nakon Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma“

Zahvaljujem Andreju Plenkoviću.

Poštovani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine,

Časni članovi Evropskog parlamenta,

Dame i gospodo,

Prije svega bih želio izraziti svoju zahvalnost Evropskom parlamentu, a naročito šestorici članova, za ovu inicijativu, kojom su sve nas danas okupili, dakle, izraziti zahvalnost zato što su organizovali ovu važnu konferenciju o Bosni i Hercegovini.

Neki od vas – posebno članovi Evropskog parlamenta i eventualno i neki članovi osoblja – će se možda sjetiti da sam prije više od godinu dana bio ovdje u Evropskom parlamentu na mom saslušanju. Bio sam suočen sa čitavim nizom pitanja o mojim prioritetima za ovu zemlju i za njen put pristupanja EU, koji je u to vrijeme bio u zastoju.

Ponoviću ono što sam tada rekao: Bosna i Hercegovina treba se odmaći od Dejtonske logike prema Briselskoj perspektivi.

Vrlo jasno ću kazati: Dejton i jasna evropska perspektiva nisu dva odvojena smjera. Drugim riječima, ne radi se o biranju: ili Dejton, ili Evropska unija. Evropski put je prirodan dalji razvoj, koji se nadograđuje na stabilnost i mir koje je omogućio Dejtonski mirovni sporazum.

I ja sam jako ohrabren time što vidim da je stvoren novi zalet – što su danas više puta istakli razni govornici – koji je omogućio da se to desi tokom protekle godine, uz pomoć Evropske unije: da zemlja krene naprijed na svom evropskom putu, da se ispune očekivanja građana.

Tokom protekle godine, uz obnovljeni pristup Evropske unije, vlasti ove zemlje su pokazale da su opredijeljene da realizuju potrebne reforme. U tom pogledu bih se isto tako želio zahvaliti članovima Predsjedništva što su se tako aktivno angažovali u ovom procesu:  veliki smo put prešli od prošle godine. U kratkim crtama ću opisati osnovne faze:

Prvo, svi politički lideri i stranke zastupljene na državnom nivou usaglasili su i potpisali u februaru mjesecu 2015. godine, zahvaljujući vašoj pomoći, pismenu izjavu kojom su se obavezali na realizaciju koraka potrebnih za evropske integracije. Mislim da ne smijemo podcijeniti ovaj ogromni uspjeh i svi oni koji su upoznati sa situacijom na terenu moraju priznati ovaj uspjeh.  Ovu pismenu izjavu su također podržale sve institucije zemlje.

Drugo, u junu mjesecu je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Dakle, kao što je Visoka predstavnica već rekla, biće nam zadovoljstvo ugostiti prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje sa Bosnom i Hercegovinom u petak [11. decembra] ove sedmice.

Treće, i najvažnije, u julu mjesecu vlasti ove zemlje su usvojile i počele provoditi Reformsku agendu – niz ciljanih reformi i vrlo konkretnih mjera u socioekonomskoj oblasti, vladavini prava i reformi javne uprave.

Prevashodni cilj provođenja Reformske agende je rješavanje ozbiljnih socioekonomskih izazova sa kojima se zemlja suočava.

Među njima je i vrlo visoka stopa nezaposlenosti, naročito među mladima. Čak do 60% mladih ljudi u dobi 15-24 godine su nezaposleni. To je najviša stopa nezaposlenosti mladih u Evropi – i mislim da se svi slažemo da je to neprihvatljivo.

Reformska agenda stoga nije birokratski poduhvat. Njome se cilja na najosnovnija očekivanja građana Bosne i Hercegovine. Riječ je o stvaranju povjerenja u institucije i administraciju, stvaranju fer i transparentnog sistema oporezivanja i stvaranju pravih uslova za preduzeća da napreduju i otvaraju nova radna mjesta i privuku strane investitore. Jednostavno je riječ o tome da se mladima osigura perspektiva da mogu ostati u zemlji i imati budućnost.

Ostvareni su neki ohrabrujući početni rezultati. Komisija će nastaviti pažljivo pratiti provođenje Reformske agende. Biće potrebno ostvariti daljni konkretan napredak u njenoj implementaciji kako bi Evropska unija razmotrila mogući zahtjev za članstvo u EU. Dakle, to je ključno!

Osim navedenog, zaključiću isticanjem dva pitanja koja su od najveće važnosti: prvo je mehanizam koordinacije o pitanjima EU i drugo je realizacija adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Mehanizam koordinacije je važan kako bismo imali efikasnu interakciju između nas, Evropske unije i njenih institucija, i Bosne i Hercegovine. Potreban nam je funcionalan sistem, jer u suprotnom neće biti rezultata.

Kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju smo naš odnos podigli na novi nivo. To znači da obje strane moraju ispuniti sve svoje obaveze koji proističu iz ovog Sporazuma.

To nije nešto što ćete uraditi zbog nas. To će vam pomoći u neometanoj implementaciji, uključujući tu i pretpristupne fondove. Na vlastima je da se dogovore o najadekvatnijem rješenju.

Drugo, države članice imaju visoka očekivanja da će vlasti brzo realizovati adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji. Biću jasan: Ne radi se o bilateralnom pitanju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovo je pitanje između EU u cjelini i Bosne i Hercegovine. Potrebno je da vidimo da vlasti postupaju u skladu sa pravilima igre.

Pregovore o ovom pitanju treba nastaviti i vrlo brzo privesti kraju.

Dame i gospodo,

Ukratko: Bosna i Hercegovina je ponovo na reformskom putu. Mislim da smo svi sretni zbog toga. Postignut je dobar napredak tokom protekle godine. Postoji nova vrsta zaleta, neki bi čak rekli da se Bosna i Hercegovina približila tome da bude najbolji učenik u razredu. Ja bih ipak rekao da postoji još prostora za poboljšanje.

Mislim opet da se slažemo da ste na dobrom putu. Međutim, važno je da ne skrenemo pažnju i da zadržimo ovaj zalet kako bismo postigli opipljive rezultate za građane u Bosni i Hercegovini.

I zaista moram naglasiti i potvrditi ono što je Federica Mogherini rekla: ono što radite ne radite za nas, Evropsku uniju, nego za vaše građane, vaše ljude, mladu generaciju koja bi željela da vidi perspektivu, i to je ono o čemu se ovdje u stvari radi i to je ono što je bitno.

Mislim da sam bio vrlo jasan, fer i transparentan u navođenju ključnih pitanja po kojima ova zemlja treba da učini, da tako kažem, one „završne korake“: provođenje reformske agende, sporazumijevanje o mehanizmu koordinacije i ispunjavanje obaveza iz SSP-a. Ako se to učini, siguran sam da vrlo brzo možemo krenuti ka otvaranju novog poglavlja, na primjer podnošenju vjerodostojnog zahtjeva za članstvo.

Hvala Vam!

Video snimak obraćanja: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I113902

Europa.ba