Izbjeglička kriza: Novih 13 miliona eura humanitarne pomoći izbjeglicama na Zapadnom Balkanu

Evropska unija će uputiti dodatnu humanitarnu pomoć u iznosu od 13 miliona eura za pomoć izbjeglicama na Zapadnom Balkanu. Ova pomoć će biti prevashodno namijenjena izbjeglicama u Srbiji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

Obzirom na teške zimske uslove sa kojima se mnoge izbjeglice suočavaju na Zapadnom Balkanu, dodatna humanitarna pomoć će im omogućiti prijeko potrebne stvari, kao što su privremeno sklonište, hrana, zdravstvena njega, voda i higijenske potrepštine. Ovo će također pomoći da se smanji pritisak na opterećene kapacitete onih zemalja koje su najviše pogođene,” rekao je evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, Christos Stylianides.

Nova sredstva su postala dostupna nakon odluke Evropskog parlamenta, koju treba zvanično da potvrdi Vijeće sljedeće sedmice. Sredstvima će se uvećati obim humanitarne pomoći koja je usmjerena na Zapadni Balkan 2015. godine.

Sa ovom odlukom, ukupna humanitarna pomoć Evropske unije Zapadnom Balkanu trenutno iznosi 21,74 miliona eura.

Trenutačno stanje: Mjere za rješavanje izbjegličke krize

 

Više informacija: Humanitarna pomoć Evropske unije Zapadnom Balkanu

Najavljena pomoć u iznosu od 13 miliona eura je dodatak humanitarnoj pomoći od 7 miliona eura alociranih iz uvećanja budžeta Evropske unije za humanitarnu pomoć namijenjenog krizi u Siriji i Iraku od 200 miliona eura. Početna suma od 1,74 miliona je ranije dostavljena. Kako bi se izbjegla preklapanja, Evropska komisija blisko koordinira svoju humanitarnu pomoć sa komplementarnim fondovima koji postoje u okviru pretpristupnih fondova EU.

Evropska komisija trenutno finansira 11 različitih humanitarnih projekata u Srbiji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, iz alokacija omogućenih u prethodnim mjesecima. Trenutni projekti koje finansira EU omogućavaju privremeno sklonište, vodu, hranu, primarnu zdravstvenu njegu, psiho-socijalnu podršku, zaštitu i zimsku odjeću. U okviru postojećeg paketa pomoći za Zapadni Balkan, poseban se fokus stavlja na potrebe djece koja čine rastući procenat izbjeglica koje se kreću regionom.

Prema podacima UNHCR-a, od početka godine je 900,000 ljudi stiglo u Evropu pomorskim putem. Samo tokom novembra, UNHCR je zabilježio gotovo 140,000 dolazaka, što je deset puta više nego u novembru 2014. godine. Ove godine, više od 83% izbjeglica i migranata je stiglo u Grčku, a mnogi od njih su nastavili put prema Zapadnom Balkanu.

Kako bi se pronašlo rješenje za ovo pitanje, lideri zemalja sa Zapadnog Balkana pogođenih krizom su se 25.10.2015 godine obavezali na uvećanje svojih kapaciteta kako bi se pomoglo onima kojima je to najpotrebnije. Također su se dogovorili da će informisati Evropsku komisiju ukoliko im bude potrebna dodatna vanjska pomoć.

Europa.ba