Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna o evropskom putu Bosne i Hercegovine

Evropski put Bosne i Hercegovine

Prije godinu dana, Evropska unija je putem Zaključaka Vijeća iz decembra 2014. usvojila obnovljeni pristup za Bosnu i Hercegovinu. Tokom protekle godine Bosna i Hercegovina je, uz snažnu podršku EU, već napravila sigurne korake na svom evropskom putu.

U februaru 2015. godine institucije zemlje i njeni politički lideri usvojili su Pismenu izjavu o reformama i evropskom putu. Reformska agenda sadrži ambiciozne socio-ekonomske reforme, kao i reforme vladavine zakona i javne uprave, a provodi se na osnovu sveobuhvatnog Zajedničkog akcionog plana. U junu 2015. godine, sedam godina nakon potpisivanja, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Prije samo tri dana održan je prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Koraci koje je Bosna i Hercegovina preduzela tokom 2015. godine bili su sigurni i ohrabrujući. To se jasno navodi u izvještaju Evropske komisije za 2015. godinu. U isto vrijeme, očekivanja su i dalje čvrsta: građani Bosne i Hercegovine moraju osjetiti pozitivne rezultate Reformske agende. Također ostaju visoka očekivanja da će vlasti brzo riješiti pitanje prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji. U tom pogledu su vlasti Bosne i Hercegovine prihvatile princip tradicionalne trgovine kao osnovu za uzajamno prihvatljivo rješenje. Također je postignuta saglasnost o daljem zajedničkom radu na reformama, uključujući i reformu pravosuđa, na efikasan, efektivan i koordiniran način.

Sa naše strane, mi ćemo nastaviti svoj blizak i dinamičan angažman sa Bosnom i Hercegovinom kako bi podržali evropsku perspektivu ove zemlje.

Put Bosne i Hercegovine ka pristupanju EU naš je zajednički poduhvat. Dvadeset godina nakon završetka rata i nakon sigurnih koraka iz prošle godine, važno je ne dovoditi u pitanje sve što je dosad postignuto. Dvadeset godina nakon Dejtonsko-pariških mirovnih sporazuma, u globalnom i regionalnom okruženju punom izazova, nove generacije Bosne i Hercegovine iz dana u dan kreću se naprijed ka boljoj budućnosti na putu ka Evropskoj uniji.

Europa.ba