Dodjela Nagrade Saharov: “Raif Badawi dovoljno je hrabar da kaže ne barbarima”

Raif Badawi dovoljno je hrabar da podigne glas i kaže ne barbarima. Zato su ga bičevali oruđem vlastitog neznanja“, rekla je Ensaf Haidar, supruga zatvorenog blogera i aktivista za ljudska prava Raifa Badawija primivši 16. prosinca Nagradu Saharov za slobodu misli u njegovo ime. Europski parlament nagradio je Badawija za borbu za slobodu govora i misli u Saudijskoj Arabiji.

Badawi je postao simbol i inspiracija za sve one koji se bore za temeljna prava čovjeka u regiji i izvan nje“, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz tijekom svečanosti. “Unatoč velikim rizicima, kao bloger hrabro je odlučio promicati slobodu mišljenja i ostvarivati pravo na slobodu izražavanja popunivši tako prazan prostor ostavljen nedostatkom slobodnih medija u zemlji”

Predsjednik Europskog parlamenta pozvao je Kralja Saudijske Arabije Salmana da trenutno pomiluje blogera i pusti ga na slobodu.

Zatražio je od vlasti u Saudijskoj Arabiji da prestanu sa sistemskim sprječavanjem slobodnog govora izdvojivši ljude kao što su Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr, Ashraf Fayadh te Ali Mohammed al-Nimr koji je osuđen na smrt. Podsjetio je da je zemlja članica UN-ovog vijeća za ljudska prava.

Spremni smo za dijalog o ljudskim pravima, ali “teror i nehumani kazneni sustav neće nas spriječiti od borbe za ljudska prava. Nema tog argumenta o sigurnosti, nema tog sporazuma o trgovini oružjem ili naftom koji nas može zaustaviti“, rekao je Schulz.

Pozdravio je predstavnike ostalih finalista također prisutne u Strasbourgu; Olgu Šorinu, izvršnu direktoricu fondacije Boris Nemcov za slobodu misli u Njemačkoj te Mariju-Alejandru Aristeguieta-Alvarez za Demokratsku oporbu Venezuele.

“Raif Badawi nije kriminalac. On je pisac i slobodni mislilac”

Arapi koji slobodno razmišljaju navikli su skrivati svoje ideje kako bi se za njih izborili“, rekla je Ensaf Haidar citirajući svog supruga na svečanosti u Strasbourgu. “Slobodne i prosvijećene ideje smatraju se bogohulnima unutar ideologije koju su osvojila arapska društva, u kojima je svaka slobodna misao dekadencija i skretanje s jednog istinskog puta.

Raif nije kriminalac“, rekla je. “On je pisac i slobodni mislilac, i to je sve. Zločin Raifa Badawija je taj što je bio slobodni glas u zemlji koja ne prihvaća ništa osim jedinstvenog stajališta i jedinstvene misli.” Ona trenutno s djecom živi u Kanadi u egzilu.

On je samo mislilac koji je odbio biti dio krda što slijedi klerike izdvojene iz suvremenosti i koji upravljaju nepravedno i uz pomoć tiranskih zakona.

Haidar je zahvalila Europskom parlamentu: “Dodjela Nagrade Saharov Raifu Badawiju je povijesna. Radi se, gospodine predsjedniče, o hrabrom činu od strane svih koji su glasali za Raifa.

Raif Badawi: Cenzuriran, zatvoren, bičevan, ali ne i ušutkan

Badawi je bloger i aktivist za ljudska prava i slobodu izražavanja iz Saudijske Arabije osuđen na deset godina zatvora zbog komentara u kojima se vrijeđao Islam na njegovoj internetskoj stranici. Stranica je promicala društvene, političke i vjerske rasprave.

Zbog velike međunarodne brige oko njegovog zdravlje nakon što je primio prvu seriju udaraca bičem, daljnje mućenje je odgođeno, međutim i dalje se nalazi u zatvoru, od nedavno u izoliranoj ćeliji.

Nažalost, Badawi nije prvi dobitnik koji nije mogao primiti Nagradu u godini u kojoj mu je dodijeljena. Među mnogima, Aung San Suu Kyi je osobno primila nagradu Saharov 23 godine nakon što je službeno bila laureat

Europa.ba