Energija: EU ulaže 217 miliona eura u energetsku infrastrukturu

Države članice su danas pristale na prijedlog Komisije o ulaganju 217 miliona eura u ključne trans-evropske energetske infrastrukturne projekte, uglavnom u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Odabrano je ukupno 15 projekata nakon poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru aranžmana ‘Connecting Europe’ (Connecting Europe Facility, CEF), jednog od EU programa za financiranje infrastrukture. Odabrani će projekti uvećati energetsku sigurnost i pomoći okončati izdvojenost država članica iz energetskih mreža širom EU. Oni će također doprinijeti završetku evropskog energetskog tržišta i integraciju obnovljivih izvora energije u električnu mrežu.

Evropski komesar za klimatske akcije i energetiku Miguel Arias Cañete je ovom prilikom rekao: “Danas se fokusiramo na one regije u Evropi kojima je to najviše potrebno. Ovim će se sredstvima osigurati zalihe i potpuno integrisati evropsko tržište energije povezivanjem mreža diljem Evrope. Moramo nastaviti sa modernizacijom naših energetskih mreža kako bismo bilo koju zemlju koja je i dalje izolirana uvezali sa evropskim energetskim tržištem. Savremene energetske mreže su također od ključne važnosti za osiguravanje učinkovitog korištenja naših izvora energije i stoga su ključ ostvarenja naših klimatskih ciljeva.

U sektoru plina, dodijeljenim će se sredstvima pokriti, između ostalog, studije modernizacije bugarske prijenosne mreže plina koja će poboljšati mogućnosti za transport plina u regiji, posebice u korist Grčke, Rumunije, bivše jugoslovenske republike Makedonije i Turske. Sredstva će se dodjeljivati i za studije o projektu Midcat koji će pomoći eliminirati infrastrukturna uska grla između Iberijskog poluotoka i Francuske, te povezati isporuke plina iz Alžira i španskih LNG terminala s ostatkom Evrope. Međupoveznica gasnih mreža Rumunije, Bugarske, Austrije i Mađarske će također dobiti sredstva EU. Ovo je važan razvoj za tržište plina u EU, jer će omogućiti dostavu plina iz kaspijske regije i drugih mogućih izvora, uključujući LNG, u srednju Evropu.

Razvoj elektroenergetske infrastrukture također će imati koristi od ove financijske pomoći. To uključuje studije zaštite okoliša i građevinskog dizajna međupoveznicu Njemačke i Danske koja će pomoći opskrbu srednje Evrope strujom iz skandinavskih zemalja.
Od 15 prijedloga odabranih za financiranje:

•    9 su u sektoru plina (vrijednost financijske pomoći 207 miliona eura) i šest u elektroenergetskom sektoru (10 miliona eura);
•    13 se odnose na studije, kao što su procjena utjecaja na okoliš (29 miliona eura), a dvije na građevinske radove (188 miliona eura).

Prijedlog Evropske komisije za odabir ovih projekata podržao je Koordinacijski odbora CEF-a, koji se sastoji od predstavnika svih zemalja članica. Kasnije tokom ovog mjeseca, Komisija će službeno usvojiti popis prijedloga koji će primati financijsku pomoć prema programu CEF-energija.

Kontekst

Pod aranžmanom ‘Connecting Europe’  (CEF), za trans-evropsku energetsku infrastrukturu izdvojiće se ukupno 5,35 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Kako bi mogli konkurisati za bespovratna sredstva, prijedlog projekta mora biti uključen u popis “projekata od zajedničkog interesa”. Trenutno je 195 projekata iz energetske infrastrukture na tom popisu. Po okončanju, svaki projekat bi osigurao značajne koristi za najmanje dvije države članice, povećavajući sigurnost opskrbe, doprinoseći integraciji tržišta i daljnjem natjecanju, kao i smanjenju emisije CO2. Popis se ažurira svake dvije godine.

Na osnovu prvog poziva pod programom CEF-energija 2014. Godine, 34 granta su dobila 647 miliona eura financijske potpore.

U 2015., oglašena su dva poziva pod ovim programom. U okviru prvog poziva, 150 miliona eura dodijeljeno je energetskim infrastrukturnim projektima. Pod drugim pozivom, od 24 prijave izabrano je 15 projekata. Prijedlozi koji nisu odabrani pod ovim pozivom mogu ponovo aplicirati za sredstva, u okviru drugog poziva planiranog za kraj godine.

Popis svih projekata primaju potporu EU pod trenutnim pozivom: https://ec.europa.eu/energy/en/news/energy-eu-invests-217-million-euros-energy-infrastructure

Pregled projekata i trenutno stanje u okviru programa CEF-energija u 2014. i 2015. godini: https://ec.europa.eu/energy/en/news/energy-eu-invests-217-million-euros-energy-infrastructure

CEF Energija 2015, Pozivi na dostavu prijedloga: https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-energy/apply-funding/cef-energy-calls-proposals-2015

Inovacije i Networks Executive Agency (INEA): http://inea.ec.europa.eu

Europa.ba