Transparentnost javne nabavke je kamen temeljac procesa integracije u EU, istaknuto na konferenciji u Sarajevu

U Sarajevu je 25. januara 2016. godine održana završna konferencija u okviru projekta „Jačanje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini“ kojeg je finansirala EU, a koji je doprinio poboljšanju pravnog okvira, efikasnosti i transparentnosti javnih nabavki. Ovaj projekt je također pomogao realizaciju novog Zakona o javnim nabavkama, koji je usvojen krajem aprila 2014. godine.

„Općenito, godišnje se kroz javne nabavke potroše milijarde eura što zahtijeva fleksibilan i istovremeno transparentan i jasan sistem za praćenje potrošnje”, rekao je Melvin Asin, šef Odjela za saradnju pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Evropska unija je razvila detaljan okvir javnih nabavki za države članice, i zemlje koje žele postati dio EU trebaju uskladiti nacionalno zakonodavstvo s direktivama EU“, dodao je Asin, zaključivši da „BiH treba usvojiti pravila igre unutrašnjeg tržišta EU ukoliko želi biti dio tog tržišta“.

Od početka projekta u 2014. godini, pripremljeno je i usvojeno 18 podzakonskih akata, održano je 50 treninga i više od 1.300 ljudi je obučeno u različitim područjima javnih nabavki. Osim toga, 52 trenera je učestvovalo u programu osposobljavanja i oni će formirati buduću jezgru održivog sistema obuke u javnim nabavkama u BiH.

Đinita Fočo, direktorica Agencije za javne nabavke BiH, napomenula je da je novi zakon uveo znatno veći stepen transparentnosti u sistem javnih nabavki u BiH.

„Projekt koji je trajao dvije godine pomogao nam je uskladiti zakon o javnim nabavkama, i uhvatiti korak s ostalim zemljama u regiji u ovoj oblasti“, objasnila je Fočo, dodavši da sada naručitelji imaju zakonsku obavezu objavljivanja svih nabavki vrednijih od 6.000 KM na internetu.

Projekt je pomogao razvoj podzakonskih akata, obuku i izgradnju kapaciteta, i promociju integriteta za oko 1.500 pojedinaca među kojima su naručioci, dobavljači, revizori, sudsko osoblje i rukovodioci u institucijama BiH. U okviru projekta pripremljeni su i priručnici, vodiči i praktični alati koji će pomoći efikasno provođenje novog zakona.

Evropska unija je finansirala projekt iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć u iznosu od 1,371.760 eura. Projekt je provodila firma Planet S.A. u konzorciju sa BIP Solutions Limited i Imorgon Tanácsadó Kft.

 

Europa.ba