Parlamenti u BiH potpisali okvir za saradnju u procesu pristupanja EU

„Koncept mehanizma saradnje parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracija u EU” koji su 26. januara 2016. u Sarajevu potpisali predstavnici parlamenata u Bosni i Hercegovini omogućit će efikasniji rad zakonodavnih tijela o pitanjima vezanim za EU. Potpisivanje je bilo dijelom završne konferencije Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu integracija u Evropsku uniju“ koji je finansirala EU.

Korisnici projekta, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske i Skupština Brčko distrikta podržali su preporuke projekta sadržane u prilagođenim Akcionim planovima. Akcioni planovi razvijeni u sklopu projekata će služiti kao mapa puta za usmjeravanje i poboljšanje aktivnosti parlamenata u procesu pristupanja EU.

„Izvedivost obaveza koje su parlamenti prihvatili dokazuje i činjenica da su se neke od preporuka već počele provoditi“, rekao je Melvin Asin, šef Odjela za saradnju pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Asin je također podsjetio i na posao koji se treba uraditi u procesu pristupanja zemlje Evropskoj uniji. „Premda sa zadovoljstvom pratimo provođenje Reformske agende potrebno je napraviti značajan napredak u pogledu pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u skladu s metodologijom tradicionalne trgovine. Pored toga, kao što znate, proces integracija u EU zahtijeva bližu koordinaciju i unutar vlasti BiH kao i sa Evropskom unijom. Očekujemo da vlasti u BiH čim prije usvoje sporazum koji će omogućiti funkcionalnu koordinaciju i osigurati uravnotežen i efikasan način odlučivanja o pitanjima vezanim za EU“, dodao je Asin.

Zoltán Horváth, voditelj projekta, pohvalio je napore uložene tokom najvećeg twinning projekta parlamenata koji je Evropska unija ikada provela. „Uvijek je ključno pitanje da li će preporuke ostati samo na papiru ili će se primijeniti u praksi. Ovaj je projekt stoga bio iznimno uspješan jer su akcione planove, razvijene tokom projekta, već usvojila sva četiri parlamenta“, zaključio je Horváth.

Prisutnima su se obratili i zamjenik predsjedavajućeg Narodne skupštine Mađarske István Jakab, predsjednik Grupe prijateljstva u francuskoj Narodnoj skupštini Marcel Rougemont,  predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Edin Mušić, predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjedavajući Skupštine Brčko Distrikta Đorđa Kojić.

Predstavljajući twinning partnerstvo između BiH, Mađarske i Francuske, projekt je u posljednje dvije godine radio na jačanju institucionalnih kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu EU integracija.

Projekt je bio podijeljen na sedam komponenti, u okviru kojih je provedeno približno 150 konkretnih aktivnosti:

  • Jačanje kapaciteta za strateško vodstvo u procesu evropskih integracija;
  • Jačanje mehanizama i kapaciteta za usklađivanje zakonodavstva;
  • Jačanje mehanizama nadzorne funkcije parlamenta i unapređenje saradnje sa vladom u EU pristupnom procesu;
  • Povećanje učešća civilnog društva i vidljivost uloge parlamenata u procesu pristupanja;
  • Uspostavljanje redovne saradnje i koordinacije između Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine RS, Parlamenta FBiH i Skupštine Brčko distrikta u pitanjima vezanima za EU;
  • Jačanje kapaciteta zastupnika i parlamentarnog osoblja;
  • Poboljšanje upravljanja unutrašnjim resursima u procesu evropskih integracija.

EU je finansirala projekt iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) u iznosu od 3,5 miliona eura. Provele su ga Nacionalna skupština Mađarske u konzorciju sa Narodnom skupštinom Francuske i u saradnji s više od 100 stručnjaka iz 11 zemalja članica EU.

Europa.ba