Ambasador Wigemark i ambasadori zemalja članica EU susreli su se sa predstavnicima međunarodnih kulturnih institucija u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark i ambasadori zemalja članica EU susreli su se danas u Sarajevu sa Amilom Ramović, Edinom Papo, Mirsadom Purivatrom i Harisom Pašovićem, predstavnicima istaknutih međunarodnih kulturnih organizacija u BiH, sa kojima su razgovarali o trenutnom stanju i izazovima u oblasti kulture u Bosni i Hercegovini.

Kulturni projekti koje provode institucije kao što su Ars Aevi, Balet Fest, Sarajevski filmski festival i East West Centar igraju ključnu ulogu u promociji evropskih vrijednosti, tolerancije, različitosti, integracije i pomirenja, istaknuto je tokom sastanka.

Evropska unija i zemlje članice putem programa “Kreativna Evropa” i drugih inicijativa dugo godina podržavaju očuvanje i promociju kulturnih institucija i kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija će nastaviti svoj rad sa kulturnim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine na promociji važnih kulturnih događaja i na očuvanju naslijeđa u korist svih građana u BiH i Evrope u cjelini.

Europa.ba