Zemlje članice EU postigle dogovor o detalju finansiranja izbjegličkog fonda za Tursku

Zemlje članice Evropske unije su 3. februara 2016. godine postigle dogovor o finansiranju izbjegličkog fonda EU za Tursku vrijednog 3 milijarde eura. Ovo će omogućiti Evropskoj uniji da dostavi dodatnu humanitarnu pomoć izbjeglicama u Turskoj i zajednicama koje su ih prihvatile. Pomoć je uglavnom usmjerena na zadovoljavanje trenutnih potreba obezbjeđivanjem hrane, zdravstvenih usluga i obrazovanja.

Radimo kontinuirano kako bi se kontrolisao protok migranata ka Evropi i sporazumi između EU i Turske su vitalni dio toga. Cilj im je pomoći borbu protiv krijumčara ljudi i pokrenuti projekte koji će dati nadu u bolju budućnost onima koji su u izbjegličkim kampovima i oko njih.  Evropa radi na svojoj odluci da obezbjedi tri milijarde eura za izbjeglički fond za Tursku i nastavićemo da snažno sarađujemo sa našim partnerima iz Turske na postizanju konkretnih rezultata“, rekao je Mark Rutte, predsjednik vlade Holandije, koja trenutno predsjedava Savjetom EU.

Ovim sporazumom se provode obaveze koje je EU preuzela na samitu s Turskom 29. novembra 2015. godine o obezbjeđivanju 3 milijarde eura dodatnih sredstava kako bi se pomoglo Turskoj u rješavanju neposrednih humanitarnih potreba izbjeglica i zajednica koje su im domaćini. Jedna milijarda eura će se izdvojiti iz budžeta Evropske unije, a preostalih 2 milijarde eura bit će finansirano doprinosima država članica u skladu s njihovim udjelom u bruto nacionalnom dohotku EU.

Fond će uključivati okvir upravljanja i uvjetovanosti. Njegovo poštivanje je bitan element za provedbu akcija pomoći.

Raspodjela doprinosa zemalja članica navedena je u sljedećoj tablici:

facilities Jerome(1)

[1] Prilozi od strane država članica mogu se podesiti u 2017. godini u skladu sa konačnim doprinosom iz budžeta EU, ne prejudicirajući ukupni iznos planiran za instrument i ne prejudicirajući prerogative budžetskog tijela.

[2] Nacionalni doprinosi u Fond se neće uzeti u obzir pri izračunavanju deficita u zemljama članicama, pod Paktom o stabilnosti i rastu.

[3] Kipar  će doprinijeti 2,3 miliona eura u budžet EU za Jordan i Liban.

Sljedeći koraci

Sporazum omogućuje Komisiji da prilagodi svoju odluku o osnivanju Fonda za izbjeglice u Turskoj i pripremi konkretne mjere za pružanje pomoći izbjeglicama u Turskoj od početka 2016. godine.

Europa.ba