9. februar, Dan sigurnosti na internetu: U 2015. svaki četvrti korisnik interneta imao problem sa sigurnošću

U Evropskoj uniji je u 2015. godini 25 posto korisnika interneta imalo neku vrstu problema sa sigurnošću na internetu, kao što su virusi koji ugrožavaju rad uređaja, zloupotreba ličnih podataka, finansijski gubici ili internetski sadržaj neprikladan za djecu, prema podacima koje je objavio Eurostat.

Zabrinutost zbog sigurnosti je spriječavala korisnike u EU da obavljaju određene aktivnosti na internetu: gotovo svaki peti korisnik nije obavljao kupovinu odnosno bankarske transakcije preko interneta, a njih 13 posto nije koristilo internet putem mobilnog uređaja i bežične internet veze u mjestima van svojih domova.

Ove informacije je objavio Ured EU za statistiku, Eurostat, povodom Dana sigurnosti na internetu, 9. februara.

Evropska unija je nedavno preduzela značajne korake kako bi osnažila povjerenje korisnika u internet, između ostalog sporazumima o uspostavljanju pravila o cyber sigurnosti i boljoj zaštiti podataka na nivou EU. Inicijative poput Dana sigurnosti na internetu koja se obilježava 9. februara su ključne za promovisanje sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja interneta i mobilne telefonije, naročito među djecom i mladima.

Ove godine se Dan sigurnosti na internetu obilježava u preko 100 zemalja u svijetu pod sloganom “Odigraj svoju ulogu za bolji internet”. Događaj organizuje panevropska mreža Centara za sigurniji internet u čijem finansiranju sudjeluje i EU. Unija kroz Instrument za povezivanje Evrope podržava i platformu Bolji internet za djecu. Ovaj instrument otvara korisnicima interneta pristup informacijama, uputstvima i resursima u cilju što boljeg iskorišćavanja prednosti interneta.

Saopštenje za medije Evropskog ureda za statistiku, Eurostata, je dostupno OVDJE.

INFOGRAFIKA: DAN SIGURNIJEG INTERNETA 2016

Europa.ba