Komisija pokreće akcijski plan za suzbijanje nezakonite trgovine divljom florom i faunom

Europska komisija danas je donijela akcijski plan za suzbijanje nezakonite trgovine divljom florom i faunom unutar EU kako bi ojačala ulogu EU u globalnoj borbi protiv tih nezakonitih aktivnosti. Riječ je o ambicioznom akcijskom planu kojim se pokreću svi diplomatski i trgovinski alati te instrumenti razvojne suradnje EU kako bi se stalo na kraj jednoj od najunosnijih kriminalnih aktivnosti na svijetu.

Posljednjih se godina nezakonita trgovina divljom florom i faunom dramatično povećala. Prema procjenama godišnje kroz ruke organiziranih kriminalnih skupina prođe između 8 i 20 milijardi eura, što tu trgovinu svrstava uz bok nezakonitoj trgovini drogom, ljudima i oružjem. Osim što se njome ugrožava opstanak emblemskih vrsta, ona potiče i korupciju, uzima ljudske žrtve i onemogućuje siromašnim zajednicama ostvarivanje prihoda koji su im prijeko potrebni. Ta je trgovina prijetnja sigurnosti u središnjoj Africi gdje djelomično služi i kao izvor financiranja paravojnim i terorističkim skupinama.

Akcijski je plan zajednički pripremila uža skupina kojom su predsjedali visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Komisije Federica Mogherini i povjerenik zadužen za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella blisko surađujući s povjerenikom za međunarodnu suradnju i razvoj Nevenom Mimicom te povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom.

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Europske komisije, izjavila je: “Nezakonita trgovina i krivolov izvori su nesigurnosti i nestabilnosti u nekoliko zemalja i regija. Njima se osiguravaju i sredstva za naoružane skupine te potiče korupcija. Moramo izgraditi jaka partnerstva sa zemljama kroz koje prolazi lanac nezakonite trgovine, odnosno matičnim, odredišnim i tranzitnim zemljama. EU je spreman surađivati s partnerima kako bi se zaustavio taj oblik nezakonite trgovine i pružila podrška ugroženim zajednicama”.

Karmenu Vella, povjerenik EU-a okoliš, pomorstvo i ribarstvo, poručio je: “Nezakonita trgovina divljom florom i faunom velika je prijetnja našoj održivoj budućnosti i moramo se boriti protiv nje na nekoliko fronti. Nastavi li se ovakav razvoj, dijete koje se rodi danas vidjet će kako umiru posljednji slonovi i nosorozi prije svojeg 25. rođendana. Novim akcijskom planom naglašavamo svoju odlučnost da stanemo na kraj toj kriminalnoj aktivnosti i to povezivanjem političke volje s djelovanjem na terenu”.

EU je odredišna, polazišna i tranzitna regija za nezakonitu trgovinu ugroženim vrstama, koja uključuje žive i mrtve primjerke divlje flore i faune ili dijelove proizvoda napravljene od njih. Više od 20 000 slonova i 1 200 nosoroga ubijeno je 2014. i njihov je broj nakon višegodišnjeg oporavka ponovno u opadanju. EU kao najveći međunarodni donator podupire nastojanja za očuvanje u Africi te je za razdoblje 2014. – 2020. namijenio 700 milijuna eura pomoći.

Akcijski plan sastoji se od 32 mjere koje EU i 27 država članica trebaju provesti do 2020. Plan ima tri prioriteta:

  • Sprečavanje nezakonite trgovine i smanjenje ponude i potražnje nezakonitih proizvoda od divlje flore i faune: Komisija će, primjerice, do kraja 2016. pripremiti smjernice za obustavljanje izvoza starih predmeta od bjelokosti iz EU.
  • Poboljšanje provedbe postojećih propisa i učinkovitije suzbijanje organiziranog kriminala jačanjem suradnje među nadležnim tijelima za provedbu zakona kao što je Europol.
  • Jačanje suradnje među matičnim, odredišnim i tranzitnim zemljama, uključujući stratešku financijsku potporu EU za borbu protiv nezakonite trgovine u matičnim državama, pomoć pri izgradnji kapaciteta za provedbu zakona i osiguravanje dugoročnih izvora prihoda ruralnim zajednicama koje žive u područjima s bogatom divljom florom i faunom.

U Europskom programu sigurnosti koji je predstavila u svibnju 2015. Komisija je predložila snažnije mjere suzbijanja kaznenih djela protiv okoliša i nezakonite trgovine divljom florom i faunom. Akcijski je plan dio šireg Akcijskog plana EU-a za jačanje borbe protiv financiranja terorizma koji je Komisija predstavila u veljači 2016. Njime se uvelike pridonosi i postizanju posebnog cilja br. 15 u okviru ciljeva održivog razvoja u skladu s kojim se „poduzimaju hitne mjere za zaustavljanje krivolova i nezakonite trgovine zaštićenim vrstama flore i faune te se rješavaju ponuda i potražnja nezakonitih proizvoda od divlje flore i faune”.

Akcijski plan predstavit će se državama članicama EU sljedećih tjedana.

Kontekst

EU predvodi borbu protiv kriminala povezanog s divljom florom i faunom te se zalaže za stroga pravila iz Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES), promiče njezinu provedbu u svim zemljama i podupire sveobuhvatna nastojanja u cilju očuvanja.

Trgovina divljom florom i faunom iz EU, u EU i unutar EU uređena je nizom propisa o trgovini divljom florom i faunom kojima se provode odredbe Konvencije CITES. Direktivama EU-a o prirodi zabranjuju se prodaja i prijevoz brojnih strogo zaštićenih vrsta divlje flore i faune u EU-u. Trgovina divljom florom i faunom uključena je u Direktivu o o zaštiti okoliša putem kaznenog prava kojom se od država članica traži da je smatraju kaznenim djelom.

U okviru savjetovanja provedenog 2014. o pristupu EU nezakonitoj trgovini divljom florom i faunom utvrdilo se da postoji jaka potpora izradi akcijskog plana EU. Europski parlament donio je sveobuhvatnu rezoluciju u siječnju 2014. kojom se poziva na izradu akcijskog plana EU za borbu protiv nezakonite trgovine divljom florom i faunom i kaznenih djela povezanih s njom.

Dodatne informacije

MEMO o nezakonitoj trgovini divljom florom i faunom Europske komisije

Akcijski plan i radni dokument službi Komisije

Europa.ba