Komisija predlaže novi instrument za izvanredne situacije kako bi se brže odgovaralo na krize unutar EU

S obzirom na to da izbjeglička kriza i dalje opterećuje mnoge države članice, Komisija predlaže brži način pružanja potpore za rješavanje humanitarnih kriza unutar EU.

Drugog marta 2016. godine Evropska komisija je predložila instrument za izvanredne situacije u Evropskoj uniji radi bržeg pružanja ciljane pomoći u krizama većih razmjera. Instrument uključuje i potporu državama članicama u svladavanju problema koji nastaju zbog velikog broja izbjeglica.

S obzirom na to da je izbjeglička kriza dosegla dosad nezabilježene razmjere, ogromna je i potreba pružanja neodložne pomoći u nekoliko država članica koje su prihvatile najveći broj izbjeglica. Upravo je to cilj ove inicijative.

Komisija je od početka nastojala pomoći državama članicama svim raspoloživim sredstvima te se njezin prijedlog izravno nadovezuje na zaključke sa sjednice Vijeća EU-a 18. i 19. 2. na kojoj su vlade država članica tražile od Komisije da razvije kapacitete za pružanje pomoći u izvanrednim situacijama u samoj Evropskoj uniji.

Evropski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides izjavio je: „Predlažemo instrument koji će nam omogućiti pružanje pomoći u izvanrednim i kriznim situacijama puno brže nego prije, unutar Evropske unije. Nema sumnje da je to u ovom trenutku najpotrebnije kako bi se pomoglo izbjeglicama. Moramo djelovati brzo i upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju da spriječimo ljudsku patnju unutar naših granica. Današnjim se prijedlogom osigurava 700 miliona EUR za pružanje pomoći tamo gdje je ona najpotrebnija. Od vlada država članica i Evropskog parlamenta očekujem da će što prije podržati naš prijedlog.”

Europa.ba