Obuka za restorane i proizvođače hrane iz Hercegovine i Crne Gore

U sklopu projekta koji finansira EU „TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“, a kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno sa partnerima iz BiH i susjedne Crne Gore, u Pržnu je od 29. februara do 1. marta 2016. godine održana dvodnevna obuka za predstavnike restorana i drugih proizvođača hrane iz Hercegovine i Crne Gore.

Cilj ovog EU projekta prekogranične saradnje je poboljšanje kvalitete turističke ponude Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Riječ je o važnom projektu jačanja turističkih potencijala Hercegovine i afirmacije „putova meda“ kroz Hercegovinu i crnogorski Durmitor. Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007-2013.  Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore  (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje „Okusi Hercegovinu“ (BiH). Ukupna vrijednost projekta iznosi 412.464 € (806.709,46 KM) od čega EU financira 84,70%. Projekt  se provodi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH), te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin (Crna Gora).

Na gastronomskoj radionici se govorilo o praktičnim modelima rada na poboljšanju palete proizvoda od meda i njihove prezentacije turistima i posjetiteljima. Obuku su pohađali  predstavnici restorana, te mapiranih proizvođača meda, koji će temeljem ovih iskustava unaprijediti i obogatiti svoju gastronomsku ponudu. Izvedena je praktična obuka pripreme i aranžiranja šesnaest autentičnih jela Durmitora i Hercegovine zasnovanih na tradicionalnim receptima i konzumaciji meda.

Predsjednik Udruženja LiNK, Tomislav Majić, kazao je kako ovo bila dobra prilika za uspostavljanje bolje suradnje sa udruženjima pčelara, predstavnicima restorana, kao i turističkim agencijama Crne Gore. „Njihov proizvod želimo povezati i dodatno valorizirati kroz „rutu meda“ koja će značajnije afirmirati sam med i proizvode od meda, ali isto tako i turističke potencijale ove regije. Turisti izražavaju sve veći interes za bolje upoznavanje sa tradicijskom kuhinjom i tipičnim proizvodima i preferiraju aktivan odmor u očuvanoj prirodi i prirodnim ljepotama kao što su naše planine i pašnjaci ali i rijeke špilje, poput Vjetrenice i drugih prirodnih ljepota“, istaknuo je Majić.

Tematska staza „Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ će biti jedinstvena turistička ponuda koja povezuje bogatstvo proizvodnje ovih dviju zemalja. Med i drugi pčelinji proizvodi prezentiraju ove krajeve u punom sjaju njihove autentičnosti, koje vrijedi doživjeti i posjetiti.

Europa.ba