EU nastavlja podržavati otvaranje novih radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama u BiH

EU program za lokalni razvoj i zapošljavanje je službeno pokrenut u Sarajevu 17. marta 2016. godine. Program predstavlja nastavak izvjesnih aktivnosti EU programa za oporavak od poplava vezanih za ekonomski oporavak područja ugroženih poplavama, te će pomoći lokalni ekonomski razvoj i nevladine organizacije podrškom za oporavak društvenog razvoja.

„Ovaj projekt trebamo posmatrati kao šire nastojanje EU da pokrene ekonomiju ove zemlje, otvori više novih radnih mjesta i donese više nade”, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark,  šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u svom uvodnom obraćanju. „Zajednički cilj je poboljšanje životnog standarda ne samo u ekonomskom, već i u političkom smislu za sve u ovoj zemlji s obzirom da aktivnosti Programa također doprinose ciljevima Reformske agende u BiH za poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomske konkurentnosti.“

Tri projekta se provode u okviru EU programa vrijednog 19 miliona eura, a tokom naredne tri godine će raditi na poboljšanju životnog standarda, stvaranju prilika za zapošljavanje, promociji socijalne inkluzije i poboljšanju kvaliteta života građana u zajednicama na područjima pogođenim poplavama, kao i u područjima sa velikim brojem izbjeglica, povratnika i raseljenih lica.

Fadil Novalić, premijer FBiH, osvrnuo se na EU program za oporavak od poplava naglašavajući posebnu važnost održavanja i stvaranja radnih mjesta u području pogođenom razornim poplavama u maju 2014. „Poplave iz 2014. godine su pogodile sve nas, a BDP i zaposlenost su pali, međutim, EU program za oporavak od poplava u prvom je redu donio nadu građanima najteže pogođenih područja, i na taj način im pomogao da ponovo počnu normalan život“, rekao je premijer Novalić.

Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, obećao je svu potrebnu podršku od strane vlade RS-a u provedbi ovog programa.

Program će provoditi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), Njemačka korporacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, istakla je da komponenta vrijedna šest miliona eura koju provodi UNDP ima za cilj direktno poboljšanje kvaliteta života za 100.000 ljudi kroz inkluzivni i održivi društveno-ekonomski razvoj. UNDP će biti prisutan u 20 partnerskih lokalnih zajednica, fokusirajući se na najugroženije grupe, i raditi sa preko 20 partnerskih malih i srednjih preduzeća, kao i 300 ruralnih gazdinstava.

Komponenta programa koju implementira GIZ vrijedna je 9,5 miliona eura (9 miliona iz fondova EU i 0,5 miliona od njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj) i fokusirat će se na mala i srednja preduzeća u 10 općina koja se bave obradom drveta i metala, turizmom i poljoprivredom, prema riječima Karin Hörhan, program menadžera za BiH.

Antonio Graziosi, direktor ILO tima za tehničku potporu dostojanstvenom radu i Ureda za Centralnu i Istočnu Evropu, je naveo da će njihov dio programa u vrijednosti četiri miliona eura imati za cilj poticanje održivog, partnerski orijentiranog aktivnog tržišta rada na lokalnom nivou.

Program EU za lokalni razvoj i zapošljavanje je drugi dio paketa od 85 miliona eura na koji se EU obavezala na donatorskoj konferenciji u julu 2014. godine. Nastavak je pomoći pružene kroz EU program za oporavak od poplava vrijedan 42,24 miliona eura, koji su implementirali UNDP, UNICEF i IOM.

Ovdje se može naći prezentacija programskih komponenti (na engleskom jeziku).

Europa.ba