Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Europske unije povodom Međunarodnog dana za borbu protiv rasne diskriminacije 21. ožujka 2016.

Danas obilježavamo Međunarodni dan za borbu protiv rasne diskriminacije.

Iako su širom svijeta zabilježeni mnogi pozitivni pomaci u uklanjanju rasne diskriminacije, i dalje nam preostaju znatne prepreke i izazovi.

U rujnu prošle godine europski i svjetski čelnici usuglasili su se o Programu Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. u kojem su se obvezali da nikoga neće zanemariti u zajedničkoj predanosti iskorjenjivanju siromaštva i postizanju održivog razvoja diljem svijeta. S druge strane, danas se također suočavamo sa sve većim izazovima povezanima s globalnom ekonomskom krizom, migracijama, terorizmom, siromaštvom i sve većim nejednakostima.

Ti izazovi osobito ugrožavaju one osobe koje su već izložene diskriminaciji na temelju boje kože, rase, porijekla, kaste i etničkog ili nacionalnog porijekla. Europska unija nastavit će raditi na uklanjanju svih oblika diskriminacije, unutar svojih granica i širom svijeta, s ciljem da sve osobe mogu uživati ljudska prava i temeljne slobode, bez ograničenja ili iznimki. EU je također odlučan u borbi protiv govora mržnje. Sva ljudska bića imaju jednako dostojanstvo i imaju pravo na uživanje prava koja su sadržana u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Europska unija povodom današnjeg dana ponovno poziva sve države koje to nisu još učinile da postanu potpisnice Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Odlučne i učinkovite mjere na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini ključne su za sprečavanje i uklanjanje rasne diskriminacije.

Europska unija će sa svim zemljama partnerima, regionalnim i međunarodnim organizacijama te civilnim društvom i dalje blisko surađivati na uklanjanju rasne diskriminacije diljem svijeta.

Europa.ba