Mogherini poziva na međunarodno jedinstvo u svijetlu napada u Briselu

Federica Mogherini je pozvala na međunarodno jedinstvo u borbi protiv terorizma, govoreći u Jordanu nekoliko sati poslije talasa terorističkih napada u Briselu

“Ovo je tužan dan za Evropu,” rekla je visoka predstavnica tokom emotivne konferencije za štampu u Amanu, kojoj je prisustvovala zajedno sa ministrom vanjskih poslova Jordana Nasserom Judehom. “Evropa i njena prijestolnica danas prolaze kroz istu patnju kroz koju ovaj region prolazi svakog dana, u Siriji, ali i u drugim zemljama.” Mogherini, koja je bila u stalnom kontaktu sa ostalim EU institucijama, je rekla: “Poprilično jasno da je korijen patnje koju proživljamao u regionu isti i da su nam zajedničke ne samo žrtve već i reakcija na ovakve činove i pokušaji da se spriječi radikalizacija i nasilje”. Teroristi nas neće podijeliti, ona je dodala.

Mogherini se tokom drugog dana posjete Libanu i Jordanu susrela sa njegovim visočanstvom jordanskim kraljem Abdulahom II i njenim visočanstvom kraljicom Raniom, koji su izrazili svoje saučešće Evropskoj uniji nakon napada.

Mogherini je podvukla poruku koju je kralj Abdulah prenio tokom njegove nedavne posjete Evropskom parlametu: “Salam alikoum – mir s vama. Nema snažnije poruke koju danas zajedno možemo poslati narodu na Bliskom Istoku i narodu u Evropi.”

Visoka predstavnica je podsjetila na saradnju EU sa Jordanom na polju borbe protiv terorizma, borbe protiv radikalizacije i okončanja sukoba u Siriji. “Jordan je dragocijeni partner u onome što je za Evropljane danas najvažnije pitanje, a to je rad na spriječavanju radikalizacije. Vjerujemo da je poruka iz Amana o Islamu mira, dijaloga i saradnje ono što nam treba u ovom trenutku, u ovom regionu ali i u Evropi.”

Europa.ba