EIDHR Poziv za prijedloge projekata: Podrška civilnom društvu i zaštiti ljudskih prava u BiH

Evropska unija je objavila javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata koji imaju u cilju da podrže civilno društvo i organizacije koje štite ljudska prava u aktivnostima koje se tiču ljudskih prava (političkih, građanskih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava) i demokratizacije.

Novi akcioni plan Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) ima u cilju da ojača provedbu politike Evropske unije na polju ljudskih prava i demokratije sa posebnim naglaskom na jačanje vlasništva nad tim procesom kod lokalnih institucija, mehanizama i aktera civilnog društva, kao i da ojača podršku organizacijama koje se bore za ljudska prava i aktivistima demokratije.

CILJEVI PROGRAMA I PRIORITETNA PITANJA

Globalni cilj ovog javnog poziva je provedba ciljeva 1, 2, i 3 iz aneksa Regulative EIDHR-a 2014-2020, i bit će usmjeren na lokalno civilno društvo.

Pod ciljem broj 1, podržat će se ljudska prava i organizacije koje se bore za  ljudska prava tamo gdje su najviše izloženi riziku. Pod ciljem broj 2 se podržavaju ostali prioriteti EU iz oblasti ljudskih prava, a pod ciljem broj 3 se podržava demokratija.

FINANCIJSKA SREDSTVA

Sveukupna indikativna suma dostupna pod ovim javnim pozivom je 1,800,000 eura. Ugovarač zadržava pravo da ne dodijeli sva dostupna sredstva. Bilo koji zahtjev za grantom podnesen u okviru ovog poziva se mora kretati između minimalnog i maksimalnog iznosa:

•    minimalni iznos: 150,000 eura
•    maksimalni iznos: 350,000 eura

SEKTORI ILI TEME

•    razvoj zajedničkih agendi za ljudska prava i demokratsku reformu;
•    izgradnja konsenzusa o osporavanim ili kontroverznim politikama;
•    unapređenje političkog predstavljanja i učešća;
•    unapređenje inkluzivnosti i pluralizma civilnog društva;
•    povećanje sigurnosnih struktura za branioce ljudskih prava i demokratske aktiviste;
•    borba protiv zabrinjavajućih trendova smanjenja prostora za civilno društvo;
•    podrška aktivnostima koje promovišu pitanja iz smjernica EU o ljudskim pravima i pitanja obuhvaćena Strateškim okvirom i akcionim planom EU o ljudskim pravima i demokratiji;
•    jačanje borbe protiv torture, lošeg tretmana, nasilnih nestanaka i van-sudskih pogubljenja;
•    jačanje vladavine prava i dobrog upravljanja.

VRSTE AKTIVNOSTI

Primjeri intervencija:
– podrška, zaštita i odbrana branilaca ljudskih prava i demokratskih aktivista;
– podrška ravnopravnosti polova (pravima žena, položaju žena u donošenju odluka, pravu da učestvuju u izgradnji mira i procesima rekonstrukcije, borba protiv nasilja i štetnih praksi, i sl.);
– podrška pravima pripadnika manjina, homoseksualnim/biseksualnim/transgender i interseksualnim osobama (LGBTI) i drugim ranjivim skupinama;
– podrška slobodi izražavanja i slobodi vjere ili uvjerenja;
– podrška aktivnostima organizacija civilnog društva i kampanjama protiv smrtne kazne, torture i drugih okrutnih, neljudskih ili degradirajućih vrsti tretmana ili kazne;
– podrška zaštiti socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava, posebno onih grupa ljudi koji su podložni diskriminaciji, kao što su npr. siromašni, žene, djeca, migranti i izbjeglice, i prava pripadnika manjina.

Posebna će se pažnja posvetiti podršci ravnopravnosti spolova, te se potiču aktivnosti koje će biti rodno orijentisane kao prijedlozi pod raznim sektorima ili temama. Za više informacija pogledajte stranicu http://archive.europa.ba/Brochures.aspx?id=124&cat=23&lang=EN  i pročitajte “Rodni profil za Bosnu i Hercegovinu“.

KRITERIJUMI ZA PRIJAVU

Da bi se uzeo u razmatranje za grant, potrebno je da vodeći kandidat (‘lead applicant’):

  • bude pravna osoba
  • bude neprofitnog karaktera
  • pripada jednoj od sljedećih kategorija:

-organizacije civilnog društva, uključujući nevladine ne-profitne organizacije i nezavisne političke fondacije, organizacije koje se baziraju na zajednici (community based organisations) i neprofitne agencije, institucije i organizacije iz privatnog sektora, mreže na lokalnom, državnom, regionalnom i međunarodnom nivou, te

-međunarodne i regionalne međuvladine organizacije;

  • bude direktno odgovoran za pripremu i upravljanje aktivnostima sa su-aplikantima i pridruženim subjektima, ne djelujući kao posrednik.

Komentar: Nema ograničenja za aplikante, su-aplikante ili pridružene subjekte u pogledu nacionalne pripadnosti.

•    Potrebno je da vodeći aplikant ili kandidat djeluje sa su-aplikantima kao što je ovdje naznačeno.

– Aplikant koji je registrovan u Bosni i Hercegovini mora djelovati sa najmanje još jednim su-aplikantom, bez ograničenja u pogledu nacionalnosti su-aplikanta.

– Ako aplikant nije registrovan u Bosni i Hercegovini, onda mora djelovati sa još najmanje dva su-aplikanta koja su registrovana u BiH.

Su-aplikanti učestvuju u kreiranju i provedbi aktivnosti, i troškovi koje oni snose su prihvatljivi na isti način kao i troškovi vodećeg aplikanta.

Su-aplikanti moraju zadovoljiti kriterije za učešće kao i vodeći aplikant.

•    Vodeći aplikant i njegovi su-aplikanti mogu djelovati zajedno sa pridruženim subjektima koji uključuju:

  • Subjekte koje direktno ili indirektno kontroliše aplikant (npr. kćerke kompanije ili prvostepena društva). Oni također mogu biti subjekti koje kontroliše enititet koji je pod kontrolom aplikanta (npr. drugostepena društva ili kompanije);
  • Subjekti koji direktno ili indirektno kontrolišu aplikanta (osnivačka kompanije). Slično tome, to mogu biti i subjekti koji kontrolišu subjekt koji kontroliše aplikanta;
  • Subjekti koji su pod istom direktnom ili indirektnom kontrolom kao i aplikant (sestrinska kompanija).

LOKACIJE

Aktivnosti se moraju provoditi u Bosni i Hercegovini.

TRAJANJE

Inicijalno planirano trajanje bilo koje aktivnosti ne smije biti kraće od 18 mjeseci niti duže od 36 mjeseci.

KAKO SE PRIJAVITI

•  Prijava se sastoji iz dvije faze: koncepta i kompletne prijave.

•  U prvom stepenu, na ocjenjivanje se mogu podnijeti samo koncepti prijedloga. Nakon toga će vodeći aplikanti koji prođu prvi krug selekcije biti pozvani da podnesu kompletnu prijavu.

ROK ZA PRIJAVU

Rok za podnošenje prijedloga projekata je 10. maj 2016. godine u 17:00.

Za više informacija, posjetite stranicu EuropeAid i preuzmite smjernice za prijavu i ostalu potrebnu dokumentaciju.

Europa.ba