Jače i pametnije granice EU-a: Komisija predlaže uspostavu sustava ulaska/izlaska

Europska komisija danas podnosi svoj revidirani Prijedlog uredbe o uspostavi sustava ulaska/izlaska kako bi se ubrzali, olakšali i osnažili postupci graničnih kontrola putnika koji putuju u EU, a državljani su zemalja koje nisu članice EU.

Sustavom ulaska/izlaska modernizirat će se upravljanje vanjskim granicama poboljšanjem kvalitete i učinkovitosti kontrola i pružanjem pomoći državama članicama koje se suočavaju sa sve većim brojem putnika koji putuju u EU i odlaze iz njega. Zakonodavni prijedlog dio je sveobuhvatnijeg paketa o pametnim granicama u kojemu se obrađuje uloga informacijskih sustava u poboljšanju upravljanja vanjskim granicama, unutarnje sigurnosti i borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: “Uporaba novih tehnologija može poboljšati upravljanje protokom putnika koji pristižu na naše vanjske granice te istodobno pomoći u suzbijanju nezakonite migracije i poboljšanju naše unutarnje sigurnosti. Danas rješavamo važan nedostatak naših informacijskih sustava te poduzimamo konkretne mjere kako bi naše granice postale snažnije, pametnije i učinkovitije za sve veći broj putnika koji pristižu u EU“.

Predloženim sustavom ulaska/izlaska omogućit će se učinkovito upravljanje odobrenim kratkoročnim boravcima, povećat će se automatizacija prilikom graničnih kontrola te će se poboljšati otkrivanje prijevara povezanih s dokumentima i identitetom. Sustav će se primjenjivati na sve državljane zemalja koje nisu članice EU i kojima je dopušten kratkoročni boravak u schengenskom području (najviše 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana).

U sustav će se zabilježiti ime, vrsta putne isprave, biometrički podaci te datum i mjesto ulaska i izlaska. To će putnicima s dobrim namjerama olakšati prelazak granice, na taj će se način otkriti osobe koje prekorače razdoblje dopuštenog boravka te će se identificirati osobe bez dokumenata u schengenskom području. U sustavu će se bilježiti i odbijanja ulaska.

Sustavom ulaska/izlaska zamijenit će se sadašnji sustav ručnog otiskivanja pečata u putovnice, za što treba vrijeme, čime se ne osiguravaju pouzdani podaci na graničnim prijelazima te se na taj način ne mogu otkriti osobe koje su prekoračile dopušteno razdoblje boravka niti se mogu riješiti slučajevi gubitka ili uništenja putnih isprava.

Kontekst

U predloženom se sustavu pohranjuju alfanumerički i biometrički podaci (kombinacija četiriju otisaka prstiju i prikaza lica). Predviđene su prikladne zaštitne mjere u pogledu zaštite podataka i strogo pravo pristupa u skladu s pravilima EU u vezi sa zaštitom podataka. Sustav se sastoji od središnje baze podataka koja je povezana s nacionalnim točkama ulaska. Uspostavit će se interoperabilnost između sustava ulaska/izlaska i viznog informacijskog sustava VIS-a. U Nacrtu uredbe predviđa se da nadležna tijela za provedbu zakona u državama članicama i Europol imaju pristup sustavu u skladu sa strogo određenim uvjetima.

Paketom je obuhvaćen i revidiran Prijedlog uredbe o izmjeni Zakonika o schengenskim granicama kako bi se unijele tehničke promjene proizašle iz predloženog sustava ulaska/izlaska. Tim će se promjenama državljanima trećih zemalja omogućiti pristup samoposlužnim sustavima i e-izlazima, omogućit će se automatska obrada određenih koraka u postupku kontrole te će se državama članicama koje to žele omogućiti stvaranje nacionalnih programa za registrirane putnike.

U Komunikaciji o jačim i pametnijim informacijskim sustavima za granice i sigurnost, koja je istodobno predstavljena, istražuje se kako informacijski sustavi mogu postati učinkovitiji i djelotvorniji u poboljšanju upravljanja vanjskim granicama EU i njene unutarnje sigurnosti. U Komunikaciji se razmatraju načini na koje se mogu poboljšati sadašnji sustavi, utvrđuju se nedostaci ako ih ima i naglašava se ključna važnost interoperabilnosti (istodobno poštujući zaštitne mjere u pogledu zaštite podataka).

Europa.ba