Evropska komisija objavila dobitnike Evropske nagrade za književnost

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics objavio je 5. aprila u Evropskoj komisiji imena dobitnika nagrade EU za književnost za 2016. godinu. Nagrada se dodjeljuje najboljim novim autorima u Evropi. Ovogodišnji dobitnici su:

Tanja Stupar-Trifunović (Bosna i Hercegovina); Christophe Van Gerrewey (Belgija); Antonis Georgiou (Cipar); Bjørn Rasmussen (Danska); Paavo Matsin (Estonija); Selja Ahava (Finska); Nenad Joldeski (Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija); Benedict Wells (Njemačka); Gast Groeber (Luksemburg); Claudiu M. Florian (Rumunjska); Jasmin B. Frelih (Slovenija) i Jesús Carrasco (Španjolska).

Tibor Navracsics, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, je rekao: “Toplo čestitam svim dobitnicima ovogodišnje nagrade Evropske unije za književnost. Uz kulturne i jezične raznolikosti u svom srcu, ova nagrada odaje počast novim autorima iz cijele Europe, pomažući im doći do novih čitatelja izvan svoje matične zemlje. Književnost i slobodna pisana riječ nam omogućava da bolje razumijemo sebe i druge – nešto što je danas važnije nego ikada. Zato ćemo nastaviti podržavati prevođenje, izdavaštvo, prodaju i čitanje stranih književnih djela.

Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) otvorena je za zemlje koje sudjeluju u programu Kreativna Evropa, kojim EU financira kulturne i kreativne sektore od 2014. do 2020. Svake godine, nacionalni žiri u jednoj trećini zemalja sudionica – ovoga puta njih 12 – predlaže najbolje autore.

Svaki pobjednik dobija 5,000 eura. Što je još važnije, autori dobijaju priliku za dodatnu promociju i međunarodnu vidljivost na glavnim evropskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London i Pariz. Potiču se izdavači da se prijave za EU fondove kako bi pobjedničke knjige bile prevedene na druge jezike i došle do novih čitatelja.

Ovogodišnja dodjela nagrada bit će organizovana na svečanoj ceremoniji Concert Noble u Briselu 31. maja, u prisustvu komesara Tibora Navracsicsa, Silvie Coste, zastupnice u Evropskom parlamentu i predsjedavajuće odbora za kulturu i obrazovanje, te predstavnika holandskog predsjedanja EU.

Nagradu za književnost organizira Federacija evropskih i međunarodnih knjižara (EIBF), Evropsko vijeće pisaca i Federacija evropskih izdavača, uz potporu Evropske komisije.

Dr. Nick Yapp, predsjednik Evropskog vijeća pisaca, je rekao: “Objava dobitnika nagrade Evropske unije za književnost označava početak priznanja i proslave književnog talenta novih pisaca iz mnogih evropskih zemalja. To je jedan od onih ključnih trenutaka kad se stvaralaštvu oda priznanje i počast. To je dokaz da je naša kultura, od koje naše uživanje u životu toliko ovisi i na kojoj se naša ekonomija temelji, u dobrim rukama. Evropskom vijeću pisaca je drago da su odigrali svoju ulogu u organizaciji ovog događaja, i želi kreativnu budućnost piscima koji danas slave.

Jean-Luc Treutenaere, ko-predsjednik EIBF, je izjavio: “Sa obnovljenim zadovoljstvom gledam pojavu još jedne generacije talentiranih evropskih autora nagrađenih ovom nagradom. Želim im sav uspjeh koji zaslužuju i knjižare su izuzetno zainteresirane za promociju pobjedničkih naslova.

Pierre Dutilleul, predsjednik Federacije evropskih izdavača je dodao: “Velika je čast i privilegija čitati i upoznati dobitnike ove nagrade, književne talente u nastajanju koji ilustruju tako savršeno različitost našeg kontinenta. Želim svakom od njih veliku spisateljsku karijeru.

Kontekst

Nagrada EU za književnost se financira iz novog programa Kreativna Evropa, čiji je cilj jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih sektora, te promocija kulturne raznolikosti. Program ima ukupni proračun od 1,46 milijardi eura od 2014. do 2020., što predstavlja povećanje od 9% u odnosu na prijašnje razine. Program ima za cilj osigurati sredstva za prijevod i do 4.500 knjiga sa, te na, evropske jezike. Program će također pomoći da više od 250 000 umjetnika, kulturnih djelatnika i njihovih radova dobije međunarodnu vidljivost, a podržat će i stotine evropskih projekta kulturne suradnje, platforme i mreže.

U prethodnom programu Kultura, 2009-2013, Evropska komisija dala je 2,5 miliona eura godišnje u prosjeku za književno prevođenja, a više od 2,4 miliona eura za projekte suradnje koji uključuju sektor knjiga.

Program Kreativna Evropa je tokom prve dvije godine, 2014. i 2015. godine, pomogao financirati prijevod od oko 1000 knjiga, sa i na 34 evropska jezika.

Sektor knjiga i izdavaštva doprinosi sa 35 do 40 milijardi eura gospodarstvu Evropske unije. Evropsko vijeće pisaca predstavlja stotine hiljada pisaca i izdavača, te zapošljava na puno radno vrijeme 125.000 osoba. Izdavaštvo je značajan dio kulturnog i kreativnog sektora, koji čine i do 4,5% BDP-a EU-a i 8 miliona radnih mjesta. Iako su se ovi sektori pokazali relativno otporni na krizu , oni se također suočavaju s velikim izazovima koji proizlaze iz digitalne smjene, globalizacije i fragmentiranosti tržišta kulturnim i jezičnim linijama.

Zemlje koje trenutačno sudjeluju u programu Kreativna Evropa su: 28 zemalja članica EU, zemlje kandidate i zemlje potencijalni kandidati za članstvo: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Srbija i Turska; zemlje EFTA / EEA Island i Norveška, i zemlje partneri: Gruzija, Moldavija i Ukrajina. Gruzija, Moldavija i Ukrajina još ne sudjeluju u Nagradi EU za književnost.

Za više informacija

Webstranice nagrade: http://www.euprizeliterature.eu/
Twitter: http://twitter.com/euplprize
Facebook stranica: http://www.facebook.com/pages/European-Union-Prize-for-Literature/201625279911585
P
ortal Kultura EU: http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm
Program
Kreativna Europa: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/index_en.htm

Europa.ba