Zahvaljujući sredstvima EU, u Sarajevu otvoren Poslovni akcelerator

U okviru projekta “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME”, koji finansira Evropska unija, danas je u Sarajevu svečano otvoren Poslovni akcelerator. Usluge Poslovnog akceleratora su utemeljene na mentoring uslugama kao novom sistemu podrške poslovnom sektoru, koje su razvijene u skladu s metodologijom i standardima Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA.

Ovom prilikom je održano predavanje o temi Psihologija uspjeha za prve korisnike usluga Poslovnog akceleratora, 20 start-upa koje je izabrala Služba zapošljavanja Kantona Sarajevo u okviru Programa Start-up 2015, a koji finansira Vlada Kantona Sarajevo.

U okviru današnjeg događaja, SERDA-i  i ostalim partnerima  u projektu FGSME u okviru kojeg je uspostavljen Centar za podršku biznisa, uručeno je posebno priznanje “Stvaratelji za stoljeća” za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, za 2015.godinu.

Uručeno priznanje predstavlja potvrdu opravdanosti uspostavljanja Centra za podršku biznisu koji ostvaruje konkretne rezultate. Naime, Centar putem web stranice www.msp.ba i www.sme.ba pruža jedinstvene usluge i informacije namijenjene malim i srednjim preduzećima i lokalnim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Stranica  daje mogućnost praćenja  izabranih razvojnih indikatora za lokalne zajednice, kada je u pitanju sektor malih i srednjih preduzeća, te mogućnost upoređivanja određenih parametara za različite lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. Također, putem ove web stranice mala i srednja preduzeća imaju mogućnost da  međusobno upostavljaju kontakte sa domaćim i inostranim partnerima, provode tržišna istraživanja, ali i vlastitu promociju.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predstavnici start-upa, ministar privrede Kantona Sarajevo, predsjednik Privredne komore FBiH, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, predstavnici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, predstavnici općina Novi Grad Sarajevo, Ilijaš i Vogošća i drugi predstavnici relevantnih javnih i privatnih institucija.

Projekat „Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME”,  realizira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa općinama Ilijaš, Vogošća, Novi Grad Sarajevo i Udruženjem poslovnih savjetnika – LESPNet. Cilj projekta je podsticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održivu ekonomsku aktivnost. Ukupna vrijednost projekta je 520.670,00 eura, od kojih 441.470,00 eura finansira EU iz IPA 2011.

Europa.ba