Dosad najveći udio službene razvojne pomoći EU u bruto nacionalnom dohotku

Prema najnovijim podacima, EU i njene države članice su 2015. zadržali titulu vodećeg svjetskog donatora pomoći.

Iz podataka koji su danas objavljeni vidljivo je da su Evropska unija i njezine države članice 2015. zadržale titulu vodećeg svjetskog donatora pomoći, pružajući više od polovine ukupne službene razvojne pomoći o kojoj su prošle godine izvijestili članovi Odbora za razvojnu pomoć Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD-DAC).

Preliminarni podaci pokazuju da su izdaci EU za zajedničku službenu razvojnu pomoć (to uključuje institucije EU i države članice) porasli na 68 milijardi EUR (povećanje od 15 % u odnosu na 59 milijardi EUR 2014.) te je time zabilježen porast treću godinu za redom (i dosegnuta dosad najviša razina pomoći). Udio kolektivne službene razvojne pomoći u bruto nacionalnom dohotku EU 2015. iznosio je 0,47 %, što je povećanje od 0.43 % u odnosu na 2014. To je znatno više od prosjeka država izvan EU koje su članice Odbora za razvojnu pomoć, a koji iznosi 0.21 % razvojne pomoći u bruto nacionalnom dohotku.

U svojem je komentaru na objavu podataka komesar EU za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio: „Činjenica da je EU i dalje vodeći donator službene razvojne pomoći jasno pokazuje našu odlučnu predanost financiranju razvoja i podupiranju novih ciljeva održivog razvoja. Suočeni s neviđenom migracijskom krizom 2015., EU i države članice uspjeli su povećati potporu izbjeglicama i razvojnu pomoć zemljama u razvoju.

S obzirom na trenutačnu izbjegličku krizu podaci OECD-a ove godine prvi puta sadržavaju i iznos troškova za pomoć izbjeglicama u državama donatorima koje su kao službenu razvojnu pomoć prijavili članovi Odbora za razvojnu pomoć. Iz podataka OECD-a vidljiv je i znatan porast prijave tih troškova u državama članicama EU. Međutim, ukupno povećanje službene razvojne pomoći EU (8.9 milijardi EUR) bilo je veće od porasta troškova za pomoć izbjeglicama (5,3 milijarde EUR). Drugim riječima, EU je 2015. povećao potporu za izbjeglice te razvojnu pomoć za zemlje u razvoju.

U pet je država članica EU 2015. premašena zadana razina službene razvojne pomoći u BND-u od 0,7 %: Švedskoj (1,4 %), Luksemburgu (0,93 %), Danskoj (0,85 %), Nizozemskoj (0,76 %) i Ujedinjenoj Kraljevini (0,71 %). Udio izdvajanja za službenu razvojnu pomoć u BND-u povećao se u 15, a smanjio u 9 država članica EU, dok je u četiri ostao isti.Ukupno je 21 država članica nominalno povećala svoja izdvajanja za službenu razvojnu pomoć za 9,8 milijardi EUR, dok je šest država članica smanjilo svoje udjele za ukupno 0,3 milijarde EUR.

KONTEKST

Godine 2005. EU i njene države članice obavezale su se do 2015. povećati udio zajedničke službene razvojne pomoći na 0,7 % BND-a EU. Usprkos realnom povećanju službene razvojne pomoći EU od gotovo 40 % od 2002., gospodarska kriza i znatan proračunski pritisak u većini država članica EU značili su da EU 2015. nije ispunila taj ambiciozni cilj. Međutim, u maju 2015., prije nego što je u Addis Abebi održana treća Konferencija UN-a o financiranju razvoja, Evropsko vijeće potvrdilo je predanost ispunjenju tog cilja u roku koji je utvrđen programom za razdoblje nakon 2015. (tj. prije 2030.).

Odluka o izdvajanju sredstava za službenu razvojnu pomoć temelji se na individualnim ciljevima. Države članice koje su pristupile EU prije 2002. ponovno su potvrdile predanost postizanju cilja od 0,7 % službene razvojne pomoći u BND-u, uzimajući u obzir proračunske okolnosti, dok su one koje su taj cilj ostvarile predane održavanju iste razine ili povećanju; države članice koje su pristupile EU nakon 2002. nastojat će povećati udio svojih izdvajanja za službenu razvojnu pomoć u BND-u na 0,33 %.

Danas objavljeni podaci temelje se na preliminarnim informacijama koje su države članice EU dostavile OECD-u i Evropskoj komisiji. Zajednička službena razvojna pomoć EU sastoji se od ukupnih izdvajanja 27 država članica te izdvajanja institucija EU za razvojnu pomoć koja se ne pripisuju pojedinim državama članicama (npr. vlastita sredstva Evropske investicijske banke).

Troškovi za pomoć izbjeglicama u državama donatorima koje su države članice EU prijavile povećali su se s 3,3 milijarde EUR (5,6 % zajedničke službene razvojne pomoći EU 2014.) na 8,6 milijardi EUR (12,5 % zajedničke službene razvojne pomoći EU 2015.). Povećanje službene razvojne pomoći EU za financiranje troškova za pomoć izbjeglicama u državama donatorima odraz je činjenice da su 2015. mnoge države članice EU, suočene s neviđenim priljevom izbjeglica, osigurale ključnu pomoć u nuždi i potporu velikom broju izbjeglica na svojem državnom području. Većina povezanih troškova može se prijaviti kao službena razvojna pomoć samo za prvu godinu boravka izbjeglice na području države donatora.

Odbor za razvojnu pomoć čini 29 članova, uključujući Evropsku uniju koja je njegov punopravni član.

Europa.ba