Obraćanje komesara Hahna na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta o Izvještaju o BiH za 2015.

Strasbourg, 13.04.2016. godine

Predsjedniče, časni članovi,

Želim se zahvaliti Izvjestiocu, gospodinu Cristianu Predi, za rezoluciju o Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo tekst koji je uravnotežen i u velikoj mjeri u skladu sa Izvještajem Evropske komisije o Bosni i Hercegovini iz novembra 2015. godine. On dobro odražava stanje u zemlji, naročito kada je u pitanju povratak na reformski put i početak rješavanja otvorenih pitanja na putu ka evropskim integracijama.

Pozdravljam podršku koju ova rezolucija daje obnovljenom pristupu EU prema Bosni i Hercegovini, a naročito fokusiranje na socio-ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine prava i javne uprave, koje je Bosna i Hercegovina usvojila u okviru svoje Reformske agende iz jula 2015. godine.

Osim toga, pozdravljam poziv Parlamenta upućen Bosni i Hercegovini kojim se od nje traži da osigura postojanje efikasnog mehanizma koordinacije o pitanjima u vezi sa EU kao i da izvrši prilagođavanje SSP-a nakon ulaska Hrvatske u EU.

Komisija je u potpunosti posvećena unapređenju evropske perspektive Bosne i Hercegovine:

  • Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je stupio na snagu u junu 2015. godine, predstavlja odskočnu dasku za duboke reforme u zemlji. U kontekstu SSP-a smo u decembru 2015. godine uspješno održali Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje i Odbor za stabilizaciju i pridruživanje.
  • U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama pažljivo pratimo provođenje sveobuhvatne Reformske agende koje je započelo u julu 2015. godine.
  • Ovo je dovelo do usvajanja niza ključnih zakona i strategija, čije provođenje je već počelo.
  • Očekujem da će Bosna i Hercegovina nastaviti sa provođenjem Reformske agende, ne samo kako ključnog uslova koji ova zemlja mora ispuniti na putu ka EU, nego i zato što je to u interesu njenih građana. To podrazumijeva i objavljivanje rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine.
  • Zajedno sa visokom predstavnicom/potpredsjednicom Mogherini, primio sam k znanju zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU koji je podnesen Predsjedništvu Vijeća EU u februaru. To predstavlja novu potvrdu opredijeljenosti vlasti u ovoj zemlji da odlučno napreduju ka EU, provedu potrebne reforme i ispune želje svojih građana za prosperitetnijom budućnošću.
  • Bosna i Hercegovina isto tako učestvuje u agendi za povezivanje, a očekujem i da će nam biti blizak partner u razgovorima o mjerama za mlade, naročito u kontekstu velike stope nezaposlenosti mladih (55%).

Kao zaključak bih želio naglasiti da sam bio svjedok pozitivne dinamike tokom moje posljednje posjete Sarajevu, 21. marta. Inicijativa EU pokrenuta u decembru 2014. godine pokazala je da Bosna i Hercegovina može ispuniti očekivanja.

U isto vrijeme, i dalje ostaju otvoreni izazovi čijem rješavanju treba ozbiljno pristupiti, između ostalog i kroz dalje provođenje Reformske agende. Za to će biti potrebno da EU ostane u potpunosti angažovana u Bosni i Hercegovini i da podrži zemlju u ispunjavanju uslova po prioritetima, u bliskoj saradnji sa međunarodnim i lokalnim zainteresovanim stranama kao što su međunarodne finansijske institucije i organizacija civilnog društva.

Hvala vam na pažnji.

Europa.ba