Uz podršku EU, otvoren Poslovni centar u Goraždu

Uz podršku Evropske unije, u Goraždu je 14. aprila 2016. godine otvoren Poslovni centar za pružanje podrške malim i srednjim preduzećima, start-upima i razvojnim akterima. Između ostalog, Centar će raditi na provedbi 20 programa obuke, B2B poslovnih sastanaka, promovisanju novih preduzeća i povezivanju Goražda sa tehnološkim parkovima i informatičkim centrima u Bosni i Hercegovini i šire.

Osnivanje Poslovnog centra dio je projekta „Zona unaprijeđenog poslovanja – Goražde”. Projektom će se podržati ekonomski rast i zapošljavanje u području Goražda unapređenjem usluga i operativnog okvira u sektoru malih i srednjih preduzeća te osiguravanjem atraktivnije infrastrukture za njihov razvoj.

Martin Schieder, šef Odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, ocijenio je inicijativu za osnivanje Poslovnog centra kao model efektivne poslovne podrške primjenjiv širom zemlje.

„Projekt ‘Zona unaprijeđenog poslovanja Goražde’ je primjer pozitivne partnerske inicijative poslovnih subjekata, vlasti i pružaoca usluga, koji su se udružili s ciljem promocije Poslovnog centra i regije Goražde kao potencijanih poslovnih i turističkih lokacija, kao i da naprave pozitivne promjene u širem poslovnom okruženju”, rekao je Schieder ističući da su ovi projekti usmjereni na sektor malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou važni i za provedbu Reformske agende.

„Evropska unija će nastaviti podržavati ovaj sektor zavisno od evidentnog napretka u sektoru malih i srednjih preduzeća koji će doprinijeti njihovoj konkurentnosti. Usklađivanje sa Reformskim paketom će pomoći ovoj zemlji da sustigne susjede po pitanju poslovnog okruženja i aktivnosti koje su potrebne za podsticanje investicija i otvaranje radnih mjesta“, zaključio je Schieder.

Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde, je izjavio da otvorenje Poslovnog centra predstavlja veliki uspjeh, ne samo za grad Goražde već i za cijelu regiju.

„Otvaranjem Poslovnog centra, Goražde je dobilo potpuno opremljen, multifunkcionalan prostor u kojem će, prije svega, biti smješteni pružaoci poslovnih usluga, udruženja poslodavaca i mladi. Prva faza projekta je već implementirana; osnovan je Poslovni centar u čijim je prostorijama već smješteno pet udruženja poslodavaca”, zaključio je načelnik.

Svečanom otvaranju Centra prisustvovali su predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, poduzetnici, pružaoci poslovnih usluga, i predstavnici partnerskih organizacija.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 524.461 eura od čega je EU obezbijedila 440.547,24 eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2011. Projekt implementira Oxfam u saradnji sa Vladom Bosansko-podrinjskog kantona, Općinom Goražde, Obrtničkom komorom Bosansko-podrinjskog kantona i INFORMEST (Razvojnom agencijom iz Italije).

Europa.ba