Podrška EU Ekvadoru nakon smrtonosnog zemljotresa

Poslije smrtonosnog zemljotresa koji je u subotu uveče u Ekvadoru odnio veliki broj života i ostavio za sobom mnogo povrijeđenih, Komisija je poduzela korake na pružanju koordinirane pomoći humanitarnim naporima.

EU je danas dala prvi milion evra humanitarne pomoći žrtvama zemljotresa u Ekvadoru, a pomoć će biti nastavljena nakon detaljne procjene potreba koja je u toku. Pomoć će isporučiti humanitarni partneri Evropske unije u zemlji.

EU je u potpunosti posvećena pružanju podrške međunarodnim humanitarnim naporima kako bi se pomoglo hiljadama žrtava zemljotresa u Ekvadoru. Već je u tijeku kanalisanje sredstava za najugroženije kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Stručnjaci Komisije za humanitarnu pomoć su upućeni u pogođena područja kako bi doprinijeli naporima na otklanjanju posljedica zemljotresa i procjeni potreba za daljom podrškom,” izjavio je Christos Stylianides, komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama.

Mehanizam EU za civilnu zaštitu je aktiviran nakon zahtjeva vlasti Ekvadora i Ujedinjenih nacija za podrškom u vidu timova za potragu i spasavanje u urbanim oblastima, kao i podrškom u vidu stručne pomoći. Mobilizaciju sredstava koordinira Centar za koordinaciju u vanrednim situacijama Evropske komisije koji pomno prati razvoj događaja. Pomoć su već ponudile Španija, Francuska, Poljska i druge države koje učestvuju u radu Mehanizma.

EU je nadležna za logistiku i snosi dio troškova transporta pomoći čija je isporuka počela danas u ranim jutarnjim časovima. Zahvaljujući satelitskom sistemu Evropske unije Copernicus, EU Ekvadoru šalje satelitske snimke koji se koriste za procjenu štete u oblastima oko epicentra zemljotresa i šire.

Stručnjaci Odjela Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) u prijestolnici Ekvadora, gradu Quito, su angažovani na procjenu trenutnih potreba i povezivanju sa nadležnim službama u slučaju vanrednih situacija. Dodatno stručno osoblje EU iz regiona pristiže u pogođeni dijelove zemlje kako bi se osigurala učinkovita i koordinirana reakcija EU.

Europa.ba