Završen petogodišnji program za zaštitu zdravlja životinja u BiH

Danas je u Delegaciji EU održana konferencija za medije radi informiranja medija o uspješnom okončanju petogodišnjeg programa za zaštitu zdravlja životinja u BiH u oblasti bjesnila kao zoonoze, odnosno bolesti životinja koja se prenosi sa životinja na ljude.

Program je organiziran u okviru projekta Tehničke pomoći finansirane od strane EU u saradnji sa programima za kontrolu i iskorjenjivanje bolesti životinja u BiH, zajedno sa vodećim institucionalnim korisnikom programa, Uredom za veterinarstvo BiH.

Predstavnicima medija se obratio Martin Schieder, šef odjela za ekonomske reforme, infrastrukturu i prirodne resurse u Delegaciji EU u BiH i Ljubomir Kalaba dr.vet.med., direktor Ureda za veterinarstvo BiH. Članice tima projekta Tehničke pomoći EU, Sanja Šeparović dr.vet.med. i Katarina Tošić dr.vet.med., dale su informacije o specifičnostima bolesti bjesnila, o trendovima u regiji te o pokazateljima postignutih rezultata.

Višegodišnji program kontrole životinja, koji je koordinirao i vodio Ured za veterinarstvo BiH i za čije provođenje su uložena finansijska sredstva EU, doprinio je poboljšanju zdravlja životinja u ovom aspektu kao i zdravlju ljudi u BiH, s obzirom da se ova bolest prenosi sa životinja na ljude. Strateška i dugoročna kontrola ove bolesti životinja od najveće je važnosti za zadržavanje statusa BiH kao zemlje bez ijednog slučaja bjesnila u 2015. godini i do sada u 2016. godini.

Program je dio većeg regionalnog programa koji je pokrenula i finansira ga EU, a koji obuhvata druge IPA zemlje na Balkanu od 2011. godine.

Europa.ba