Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime EU povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja 2016.

Danas obilježavamo Svjetski dan slobode medija. Na 25. godišnjicu Deklaracije iz Windhoeka EU želi podsjetiti na načelo da su uspostava, održavanje i poticanje nezavisnih, pluralističkih i slobodnih medija ključni za razvoj i održavanje demokratije nacije te za ekonomski razvoj.

Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja uključuje slobodu traženja, primanja i dijeljenja informacija. Ono je ključna sastavnica demokratskog upravljanja i razvoja. Ljudi trebaju biti u potpunosti informisani kako bi mogli stvoriti mišljenje i sudjelovati u postupku odlučivanja koji utiče na njihove živote. Sloboda informisanja doprinosi i boljem upravljanju jer povećava transparentnost javnih poslova i može poslužiti kao sredstvo kojim bi se osiguralo da vlade prihvate odgovornost za svoj rad, osobito kad se zbog pristupa informacijama otkriju kršenja ljudskih prava ili slučajevi korupcije.

Osiguranje pristupa informacijama može služiti promociji pravde i oporavka, posebno nakon razdoblja teških povreda ljudskih prava.

EU predano nastavlja s promocijom i zaštitom slobode mišljenja i izražavanja u cijelom svijetu, ne samo izvan interneta nego i u vezi s cyber prostorom te drugim informacionim i komunikacionim tehnologijama, kao što je 2014. istaknuto donošenjem Smjernica EU o ljudskim pravima koje se odnose na slobodu izražavanja na internetu i izvan njega.

EU osuđuje sve veću razinu zastrašivanja i nasilja s kojom se suočavaju novinari, borci za ljudska prava, medijski akteri i drugi pojedinci u mnogim zemljama diljem svijeta pri ostvarivanju prava na slobodu mišljenja i izražavanja na internetu i izvan njega.

Osim u borbi protiv izravnog nasilja, EU je odlučna u borbi protiv zakona ili praksi kojima se nameće cenzura, potiče autocenzura ili određuju zakonske kazne, među ostalim kaznene, financijske i administrativne sankcije, omogućuje zloupotreba tržišta i stvaraju loši ekonomski uslovi.

EU nanovo iskazuje svoj odlučan stav u promociji i podupiranju slobode mišljenja i izražavanja, prava koja bi svaka osoba trebala ostvariti svugdje, na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti putem bilo kojeg medija i neovisno o državnim granicama.

To je vaše pravo!

 

Europa.ba