Izjava EU u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija: Situacija u Bosni i Hercegovini

Izjava g. Ioannisa Vrailasa, privremenog otpravnika poslova Delegacije Evropske unije pri Ujedinjenim nacijama u ime Evropske unije i njenih članica na debati Savjeta bezbjednosti o situaciji u Bosni i Hercegovini

– Uporediti sa izlaganjem –

G. predsjedniče,

Čast mi je da govorim u ime Evropske unije i njenih članica.

Zemlje kandidati za članstvo Crna Gora* i Albanija*, kao i Ukrajina saglasne su sa ovom izjavom.

Kao i ostali govornici, želim dobrodošlicu visokom predstavniku Valentinu Inzku u Savjet i uvjeravam ga da mu Evropska unija i dalje pruža podršku. Takođe želim dobrodošlicu i stalnom predstavniku Bosne i Hercegovine i zahvaljujem mu na izjavi.

G. predsjedniče,

Situacija u Bosni i Hercegovini predmet je diskusije ovog Savjeta više od dvije decenije. Tokom tog perioda, bili smo svjedoci jedne važne transformacije prirode tih diskusija, koja je znak jačanja stabilnosti i napretka u demokratiji, vladavine prava i socio-ekonomskog razvoja zemlje. Ovaj Savjet dao je veliki doprinos napretku od završetka oružanog sukoba 1995. godine.

Danas Bosna i Hercegovina daje aktivan doprinos misijama UN-a, pri čemu je postepeno mijenjala ulogu od primaoca usluga bezbjednosti do davaoca takvih usluga. Zemlja je zadržala mjesto u Savjetu među njegovim istaknutim članicama i preuzela svoj dio odgovornosti za mir i bezbjednost u svijetu. Isto tako, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i Mehanizam Ujedinjenih nacija za međunarodne krivične sudove, uz podršku lokalnih sudskih vlasti u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama regije, nastavljaju da izvode počinioce ratnih zločina pred lice pravde i donose mir njihovim žrtvama.

Evropska budućnost Bosne i Hercegovine je glavni pokretač za prevazilaženje izazova na terenu, kao i za mobilisanje građana i njihovih izabranih predstavnika za neophodne političke i socio-ekonomske reforme. Velika većina građana žarko želi da Bosna i Hercegovina napravi pomak u pridruživanju EU. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podnijelo je aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji 15. februara 2016. Evropska unija je to pozdravila kao očigledan i nedvosmislen izraz odlučnosti zemlje da nastavi sa reformama na putu ka EU. Aplikacija je stigla nakog daljeg produbljivanja političkog dijaloga sa Evropskom unijom u toku 2015. godine. Time se potvrđuje istinska i trajna posvećenost i angažman Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Zajedno sa međunarodnim partnerima, uključujući međunarodne finansijske institucije, Evropska unija nastavlja da ulaže u reforme u Bosni i Hercegovini. Udruženi napori daju podršku domaćoj stabilnosti i postavljaju temelje za budući napredak svih građana Bosne i Hercegovine, što predstavlja dugogodišnji cilj Evropske unije i ovog Savjeta.

Vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku Evropske unije i njenih međunarodnih partnera, kreirale su, dogovorile i provode najobuhvatniji paket socio-ekonomskih reformi u novijoj istoriji zemlje. Za te napore potrebna je ozbiljna posvećenost i spremnost za donošenje teških političkih odluka kako bi se prevazišao dug nedostatak investicija, nedostatak strukturalnih reformi i opterećujući administrativni problemi. Bosna i Hercegovina mora da oživi privredu i učini je konkurentnijom. U tom smislu potreban je određeni napredak koji će Savjetu Evropske unije omogućiti da donese odluku o budućim koracima na putu Bosne i Hercegovine ka EU.

Međutim, sveukupni pozitivni zamah na terenu i dalje se suočava sa velikim izazovima koji proizlaze iz stalnih političkih podjela i neefikasnih administrativnih i struktura koje donose odluke. U iščekivanju opštinskih izbora u oktobru, apelujemo da se izbjegava zagovaranje i retorika podjela, jer to može oslabiti pozitivan zamah i dovesti do neefikasnosti procesa odlučivanja u vrijeme kada zemlja mora da mobiliše sve svoje resurse za reforme.

Posebnu zabrinutost izazvala je namjera vođstva Republike Srpske za održavanjem različitih referenduma. Takve političke inicijative skreću pažnju sa rastućih socio-ekonomskih problema, maskirajući odgovornost lokalnih vlasti, te imaju jak potencijal za podrivanje stabilnosti. Građani će prozreti ta djela a njihovi izabrani predstavnici, kojima su povjerili da se bave datim pitanjima, smatraće se odgovornim. Želim da iskoristim ovu priliku da podržim sve uključene strane da se što prije dogovore o provođenju uslova za učešće na izborima kako bi u oktobru mogli biti održani izbori u Mostaru.

Pomirenje mora dalje napredovati među građanima i političkim liderima koji zastupaju njihove interese. Da bi uspjela, zemlja mora ujedinjena ići naprijed. Evropska unija ponavlja svoje nedvosmisleno opredjeljenje teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i ujedinjene zemlje, kao i evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

G. predsjedniče,

Evropska unija nastaviće da koristi sve dostupne instrumente za podršku stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine. Ukupna bezbjednosna situacija bila je relativno mirna i stabilna, ali stabilnost nije u potpunosti ukorijenjena. U tom smislu, Evropska unija potvrđuje odluku da ostane prisutna u Bosni i Hercegovini, kroz službeni mandat EUFOR/ALTHEA, pri tom se fokusirajući na jačanje kapaciteta i obuku.

Daljim jačanjem stabilnosti zemlje i napretkom u reformama i na putu ka EU, Evropska unija raduje se nastavku diskusije sa međunarodnom zajednicom o izmjeni međunarodnog angažmana na odgovarajućem skupu. U tom smislu, Evropska unija poziva vlasti Bosne i Hercegovine da ispune neispunjene ciljeve i uslove za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

G. predsjedniče,

Bosna i Hercegovina postigla je primjetan napredak od posljednjeg sastanka ovog Savjeta. Njena evropska budućnost pokreće reforme u zemlji i doprinosi ukupnoj bezbjednosti i razvoju. Političke podjele i dalje postoje, uključujući i etničke, te zahtijevaju stalnu pažnju i angažman međunarodne zajednice korištenjem odgovarajućih instrumenata. Evropska unija očekuje stalnu podršku ovog Savjeta u vođenju i pomoći Bosni i Hercegovini u naporima za mir, stabilnost i prosperitet svih njenih građana.

Hvala.


* Crna Gora i Albanija i dalje su dio Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Europa.ba