Intervju sa Aleksandrom Crkvenjašem, učesnikom u Programu posjete Evropskoj uniji (EUVP)

Aleksandar Crkvenjaš je diplomirani pravnik na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Od 2009. godine radi na poslovima novinara, reportera, voditelja centralne informativne emisije „Dnevnik“ i političkog magazina „Pečat“ na Radio Televiziji Republike Srpske. U aprilu 2016. godine je posjetio Brisel u okviru Programa posjete Evropske unije (EUVP). Cilj EUVP-a je omogućiti mladim liderima, potencijalnim liderima u vladi, politici, medijima i drugim područjima u zemljama nečlanicama EU da posjete institucije Evropske unije, te povećaju uzajamno razumijevanje između stručnjaka iz zemalja van EU i njihovih EU kolega.

  1. Program posjete Evropskoj uniji daje priliku uspješnim mladim ljudima da se detaljnije upoznaju sa ciljevima Evropske unije, njenim politikama, institucijama i ljudima. Koliko ste novog naučili tokom posjete o funkcionisanju Evropske unije?

Naučio sam zaista mnogo. Program je prilagođen interesovanjima svakog učesnika. Pored informacija, koje su više opšteg karaktera o Uniji i koje su dostupne svima,  bilo je veoma konkretnih razgovora i informacija o radu određenih institucija. Bilo je veoma korisno i zanimljivo upoznati, razgovarati, razmijeniti mišljenja sa poslanicima Evropskog parlamenta, službenicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta i drugih institucija Evropske unije. Tako, na po meni najbolji način, u razgovoru sa ljudima koji tamo rade možete da saznate kako te institucije funkcionišu, šta rade i kako pomažu stanovnicima Evropske unije i šta rade kada je riječ o BiH.

  1. Program podstiče i uzajamno razumijevanje i saradnju stručnjaka iz EU i njihovih kolega iz zemalja izvan EU. Imali ste priliku upoznati kompetentne osobe u Evropskoj komisiji, prema Vašem mišljenju koliko su upoznati sa situacijom u BiH?

Mislim da su dobro upoznati sa stanjem u BiH.  Meni je bilo veoma zanimljivo da razgovaram sa ljudima iz Evropske komisije koji se konkretno bave evropskim putem BiH. Interesovalo me je kako Brisel vidi BiH, put zemlje ka EU i šta BiH sve treba da ispuni kako bi napredovala i jednog dana postala članica Evropske unije. Postoji snažna volja svih koji se bave BiH da zemlja napreduje ka EU, ali niko iz Brisela ne može uraditi posao institucija BiH, koje imaju odgovornost da ispune neophodne uslove da bi zemlja napredovala ka EU.

  1. Šta je ostavilo najveći utisak na Vas tokom ove posjete?

Mnogo toga, teško mi je da sada izdvojim nešto konkretno. Pored institucija EU, njihovog rada, uslova u kojima ljudi žive i rade, izdvojio bih evropske standarde koji se, naravno, mnogo povoljniji u odnosu na bh. standarde. Naravno, moram da kažem da su i gradovi koje sam posjetio, Brisel i Strazbur, ostavili snažan utisak. Istorija, kultura, život u Briselu, arhitektura Strazbura, gdje se na svakom koraku prepliću Njemačka i Francuska i daju gradu zaista poseban izgled i duh.

  1. Koliko će ova posjeta uticati na Vaš budući rad?

Mislim da će posjeta da utiče na moj rad jer sam stekao uvid u rad institucija EU, kako funkcionišu i to će mi pomoći u daljem radu. S obzirom da u poslu često izvještavam o evropskim integracijama BiH, sada ću, vjerujem, kvalitetnije građanima BiH da prenosim informacije o EU i evropskom putu BiH ka Evropskoj uniji.

Europa.ba