U Zenici otvoren Impulsni kreativni centar uz podršku EU

Impulsni kreativni centar (ICC) osnovan u okviru programa koji finansira EU „MENTOR II (Modern Economy through New Technology Oriented Research – faza II)” je svečano otvoren 3. juna u Zenici. Impulsni kreativni centar ima za cilj unapređenje vještina nezaposlenih osoba i njihovih sposobnosti, koji će u konačnici postati mjesto okupljanja za razmjenu znanja, obuke i primjene savremene tehnologije. Opremljen u skladu sa savremenom informatičkom tehnologijom, ICC bi također trebao postati mjesto sastajanja iskusnih proizvodnih tehnologa, menadžera, akademske zajednice i mladih ljudi sa novim idejama.

Martin Schieder, šef Odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, je istakao da EU pridaje veliki značaj razvoju bh. malih i srednjih preduzeća. „Evropska unija je osigurala više od 40 miliona eura za podršku sektora malih i srednjih preduzeća u BiH tokom prethodnih 15 godina, a ove godine smo počeli sa realizacijom druge generacije IPA programa u iznosu od 13 miliona eura”, rekao je Schieder.

Schieder je izrazio posebno zadovoljstvo što je 2. juna ove godine potpisan Sporazum između EU i BiH o učestvovanju u COSME Programu konkurentnosti preduzeća i malih i srednjih preduzeća koji će pružiti nove prilike za mala i srednja preduzeća (MSP) u zemlji s ciljem izgradnje jače mreže širom Evrope radi boljeg pristupa međunarodnom tržištu i finansijama.

Opisujući aktuelno stanje u sektoru MSP-a u zemlji, Schieder je ukazao na naredne korake koje je potrebno poduzeti radi unapređenje ovog sektora. „Na nivou države, Bosna i Hercegovina treba ostvariti napredak u provedbi Reformske agende s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja u cjelini. To podrazumijeva usvajanje strategije za kvalitetnu infrastrukturu za cijelu zemlju, koja je od ključne važnosti za lakšu primjenu tehničkih standarda EU u oblasti MSP-a, te stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za društva koja se bave drvnom preradom i proizvodnjom građevinske stolarije“, zaključio je Schieder.

Muhsin Ibrahimagić, direktor Agencije ZEDA, je istakao značaj novih ideja u stvaranju novih radnih mjesta. „Ovaj centar je nešto sasvim novo u Zenici. Ovih 500 kvadratnih metara bi trebalo da postane mjesto okupljanja preduzetnika, obrazovnih i istraživačkih institucija, kao i vladinih institucija sa mladim stručnjacima“, izjavio je Ibrahimagić.

Iako u BiH postoje brojne laboratorije za ispitivanje građevinskih materijala, ne postoje laboratorije za ispitivanje građevinske stolarije. Ovo sprečava MSP-a u zemlji da ispune utvrđene standarde za izvoz robe u zemlje EU. Stoga, opći cilj projekta „MENTOR II“ je podsticaj ekonomskog razvoja i zapošljavanja kroz nove inovativne usluge za mala i srednja preduzeća koja se bave drvnom preradom i/ili građevinskom stolarijom. To će se postići poboljšanjem usluga lokalnih poslovnih službi za:

  • drvoprerađivačku industriju, proizvođače građevinske stolarije i njihov proizvodni razvoj uspostavom prvog bh. ispitnog laboratorija za građevinsku stolariju i prezentacijom EU i bh. standarda utvrđenih za proizvodnju građevinske stolarije,
  • promociju inovacija i novih tehnologija putem Impulsnog kreativnog centra i Tehnološkog parka,
  • raspoloživost kvalifikovanije radne snage putem obuka studenata i malih i srednjih preduzeća u oblasti standardizacije gotovih proizvoda građevinske stolarije.

Ukupna vrijednost projekta je 664.616,77 eura od čega EU finansira 499.778,57 eura iz IPA 2011. Projekt traje 30 mjeseci i završava u maju 2017. godine. Realizator projekta je Razvojna agencija ZEDA u saradnji sa partnerima – Gradom Zenica i Univerzitetom u Zenici.

Europa.ba