Komisija je objavila Izvješće o konvergenciji za 2016.

Pregled napretka prema uvođenju eura

U Izvješću o konvergenciji za 2016., objavljenom danas, ocjenjuje se napredak država članica prema uvođenju eura. U ovogodišnjem je izvješću obuhvaćeno sedam država članica koje imaju zakonsku obvezu uvesti euro: Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska.

Izvješće se temelji na konvergencijskim kriterijima, koji se ponekad nazivaju „kriterijima iz Maastrichta” i koji su navedeni u članku 140. stavku 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU). Ti kriteriji uključuju stabilnost cijena, uredne javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Ocjenjuje se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s propisima Ekonomske i monetarne unije (EMU).

Države članice obuhvaćene izvješćem napredovale su u konvergenciji, ali trenutačno nijedna od njih ne ispunjava sve uvjete za uvođenje eura:

  • Sve države članice osim Švedske ispunjavaju kriterij stabilnosti cijena.
  • Šest država članica ispunjava kriterij povezan s javnim financijama, a samo se u Hrvatskoj još provodi postupak u slučaju prekomjernog deficita.
  • Nijedna država članica ne ispunjava kriterij povezan s deviznim tečajem jer nijedna od njih ne sudjeluje u Tečajnom mehanizmu (ERM II.); prije uvođenja eura potrebne su najmanje dvije godine sudjelovanja u tom mehanizmu.
  • Sve navedene države članice ispunjavaju mjerilo povezano s dugoročnim kamatnim stopama.
  • U većini navedenih država članica zakonodavstvo nije u potpunosti usklađeno s propisima EMU-a, osim u Hrvatskoj.

 

Kontekst

Na Izvješću o konvergenciji temelji se odluka Vijeća EU-a o tome ispunjava li određena država članica uvjete za ulazak u europodručje. Države članice koje još nisu ispunile neophodne uvjete za uvođenje eura nazivaju se u UFEU-u „državama članicama s odstupanjem”. U izvješću se ocjenjuje jesu li te države članice postigle visok stupanj održive gospodarske konvergencije u smislu stabilnosti cijena, urednih javnih financija, stabilnosti deviznog tečaja i konvergencije dugoročnih kamatnih stopa. Ocjenjuje se i usklađenost njihova nacionalnog zakonodavstva s propisima EMU-a navedenima u Ugovoru u području nezavisnosti središnjih banaka, zabrane monetarnog financiranja i usklađenosti sa statutima Europskog sustava središnjih banaka (ESCB) i Europske središnje banke (ECB). Izvješće Europske komisije o konvergenciji dopunjava se Izvješćem Europske središnje banke o konvergenciji. Ta se dva izvješća sastavljaju neovisno, ali objavljuju se istovremeno.

Izvješća o konvergenciji objavljuju se svake dvije godine ili kad određena država članica posebno zatraži ocjenu svoje spremnosti za pridruživanje europodručju, kao što je to primjerice bio slučaj 2013. s Latvijom.

Danska i Ujedinjena Kraljevina, koje su dogovorile izuzeće od posljednjeg stupnja EMU-a u Ugovoru iz Maastrichta, nisu obuhvaćene ovim izvješćem.

 

Dodatne informacije

 

Europa.ba