Održan prvi sastanak Upravnog odbora projekta EU i njemačke vlade podrške malim i srednjim preduzećima

U Sarajevu je 20. maja 2016. održan prvi sastanak Upravnog odbora projekta “Oporavak malih i srednjih preduzeća u područjima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvoj”, koji finansira EU, a  provodi GIZ u okviru programa njemačke vlade podrške lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini, ProLocal.

Na sastanku je predstavljen koncept finansijske pomoći koja će biti dodjeljivana u vidu bespovratnih sredstava kroz javne natječaje u periodu između 2016-2018. godine.

Pored bespovratnih sredstava, projekat će pružiti i niz mjera tehničke pomoći odabranim partnerskim opštinama i malim i srednjim preduzećima (MSP) u ovim opštinama. Prioritet u dodjeli bespovratnih sredstava će imati MSP koja su pogođena poplavama u 2014. Kako bi se osigurala transparentnost i visok odziv na javne pozive, po njihovom raspisivanju će se organizovati informativni forumi.

Upravni odbor okuplja predstavnike Evropske unije, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, kao i predstavnike Odjela za koordinaciju pomoći EU u BiH pri Direkciji za evropske integracije, sa ciljem pružanja strateških smjernica u implementaciji programa.

Projekat je započeo u januaru 2016. godine i trenutno se nalazi u početnoj fazi. Njegov cilj  je oporavak i jačanje konkurentnosti 10 odabranih partnerskih opština, i MSP u ovim opštinama u okviru četiri ekonomska sektora (drvo-prerada, metalo-prerada, poljoprivreda i turizam). Dosadašnje aktivnosti projekta su bile usmjerene na uspostavljene strukture za implementaciju i izbor partnerskih opština. Trenutno se radi na ispitivanju i procjeni ciljanih skupina projekta u smislu zadatih ciljeva. Vrijednost cjelokupnog programa je 13 miliona eura, od čega 9 miliona eura finansira EU, a ostatak njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Ovaj projekat je dio šireg EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji predstavlja nastavak pojedinih aktivnosti EU Programa za oporavak od poplava vezanih za ekonomski oporavak u područjima pogođenim poplavama i koji će također podržati lokalni ekonomski razvoj i lokalne nevladine organizacije, pružajući podršku oporavku društvenog razvoja.

Europa.ba