Europska komisija predlaže potpisivanje i sklapanje trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade

Europska komisija danas je Vijeću EU-a službeno predložila potpisivanje i sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade pod nazivom Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum ili CETA.

Sporazum će od prvog dana primjene donijeti koristi građanima i poduzećima, kako velikima tako i malima, u cijeloj Europi. Kako bi se omogućilo brzo potpisivanje i privremena primjena, čime bi se očekivane koristi ostvarile bez nepotrebnog odlaganja, Komisija je odlučila predložiti CETA-u kao „mješoviti” sporazum. Time se ne dovodi u pitanje pravno stajalište Komisije izraženo u predmetu koji trenutačno ispituje Sud Europske unije u vezi s trgovinskim sporazumom između EU-a i Singapura. Komisija tako želi doprinijeti tome da se sporazum potpiše tijekom sljedećeg sastanka na vrhu između Europske unije i Kanade u listopadu.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: “Trgovinski sporazum između EU-a i Kanade naš je najbolji i najprogresivniji trgovinski sporazum i stoga mi je želja da što prije stupi na snagu. Njime se otvaraju nove mogućnosti za europska poduzeća i istodobno promiču visoki europski standardi u interesu naših građana. Pregledao sam pravne argumente i saslušao šefove država i vlada i nacionalne parlamente. Sada je vrijeme da djelujemo. U pitanju je kredibilitet europske trgovinske politike.”

Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: “Sporazum postignut s Kanadom prekretnica je u europskoj trgovinskoj politici. To je do sada najambiciozniji trgovinski sporazum EU-a kojim ćemo produbiti dugogodišnje odnose s Kanadom. Sporazum će pridonijeti stvaranju prijeko potrebnog rasta i otvaranju novih radnih mjesta te istodobno osigurati puno poštovanje visokih europskih standarda u područjima kao što su sigurnost hrane, zaštita okoliša te prava na radu. U tome je i smisao naše trgovinske politike. Nadam se da će se sporazum s Kanadom moći što prije potpisati, sklopiti i početi privremeno primjenjivati u interesu potrošača, radnika i poduzetnika, jer Europi je taj sporazum potreban. U međuvremenu Sud Europske unije u bliskoj budućnosti mora razjasniti otvoreno pitanje nadležnosti za takve trgovinske sporazume. Sa strogo pravnog stajališta, Komisija smatra da je ovaj sporazum u isključivoj nadležnosti EU-a. Međutim, politička situacija u Vijeću je jasna te smo svjesni potrebe da ga se predloži kao „mješoviti sporazum” kako bi se omogućilo brzo potpisivanje.”

Sporazum će se moći početi privremeno primjenjivati nakon što se dobije zeleno svjetlo Vijeća te suglasnost Europskog parlamenta. CETA-om se od prvog dana ukidaju gotovo sve carine, što će europskim poduzećima omogućiti da uštede stotine milijuna eura godišnje i istodobno donijeti izravne koristi europskim potrošačima u vidu smanjenja cijena i većeg izbora proizvoda uvezenih iz Kanade.

Nadalje, potaknut će se trgovina uslugama, omogućiti pristup novom tržištu te olakšati ulazak na tržište europskim pružateljima usluga u područjima u kojima poduzeća iz EU-a prednjače u svijetu, od pomorskih, telekomunikacijskih i inženjerskih usluga do usluga u području okoliša i računovodstvenih usluga. Pružateljima usluga olakšat će se putovanje između EU-a i Kanade radi boljeg povezivanja s korisnicima. Olakšat će se i priznavanje stručnih kvalifikacija za regulirane profesije (arhitekti, računovođe, inženjeri) i tako stvoriti nove prilike za stručnjake u tim sektorima. Poduzećima iz EU-a omogućit će se da sudjeluju u kanadskim javnim natječajima na svim razinama vlasti (saveznoj, pokrajinskoj i lokalnoj) u raznim područjima od informatičkih sustava do cesta i vlakova.

Osim što će omogućiti smanjenje carina, CETA će pridonijeti smanjenju troškova europskih poduzeća, osobito onih manjih, zahvaljujući sustavu uzajamnog priznavanja tzv. „potvrda o ocjenjivanju sukladnosti” za čitav niz proizvoda od električnih uređaja do igračaka. Primjerice, za dobivanje certifikata važećeg u Kanadi, poduzeće iz EU koje želi izvesti igračke svoj će proizvod morati testirati samo jednom, u Europi, čime će uštedjeti vrijeme i novac.

Kanada se isto tako obvezala da će slijediti pristup EU-a te sve javne natječaje objavljivati na istom web-mjestu. Na taj će način zainteresirana poduzeća iz EU-a moći lakše doći do potrebnih informacija o javnim natječajima u Kanadi.

Zahvaljujući CETA-i kanadska poduzeća i poduzeća iz EU-a moći će se natjecati pod uistinu ravnopravnim uvjetima.

CETA sadržava i stroga pravila o zaštiti radničkih prava i okoliša. Obje su se strane obvezale da u nijednom trenutku neće ugroziti visoke standarde EU-a zbog komercijalnih interesa, već da će zajednički raditi na poticanju drugih zemalja diljem svijeta, posebno onih u razvoju, da povise svoje standarde.

Više od 140 europskih oznaka zemljopisnog podrijetla za prehrambene proizvode i pića (od austrijskog Tiroler Speck, nizozemske Gaude i francuskog Roqueforta) uživat će visok stupanj zaštite na Kanadskom tržištu, što bez sporazuma ne bi bilo moguće. CETA-om će se osigurati da se na kanadskom tržištu pod tim nazivima mogu prodavati samo izvorni proizvodi.

Osim toga, CETA-om se uvodi novi sustav sudova za ulaganja i stroža pravila o zaštiti ulaganja. Time se jamči pravo vlada EU-a na zakonsko uređivanje u interesu građana te istodobno potiču strani ulagači na način da se štite njihova ulaganja. Novim se sustavom omogućuje i pravednije i transparentnije rješavanje ulagačkih sporova. To je ujedno važan korak prema konačnom cilju EU-a, a to je uspostava suda za ulaganja na globalnoj razini.

CETA-u će biti moguće početi privremeno primjenjivati nakon donošenja odluke Vijeća. Sporazum će u potpunosti stupiti na snagu nakon što ga sklope EU, na temelju odluke Vijeća i uz suglasnost Europskog parlamenta, te sve države članice nakon provedbe odgovarajućeg nacionalnog postupka ratifikacije.

 

Dodatne informacije:

Najčešća pitanja o Sporazumu o trgovini između EU-a i Kanade

Konferencija za medije povjerenice za trgovinu Cecilie Malmström

Videoisječak: Zašto CETA? (Intervjui i primjeri)

Videomaterijal za preuzimanje: Razgovori s povjerenicom, glavnim pregovaračem EU-a te malim i srednjim poduzećima iz EU-a, uključujući arhivske snimke

Web stranica s konkretnim primjerima trgovinskih prednosti za europska poduzeća

Sve informacije o Trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade možete pronaći na sljedećoj stranici: http://ec.europa.eu/ceta

 

Europa.ba