Zajednička izjava visoke predstavnice Mogherini i komesara Hahna povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

Prije dvadeset i jednu godinu, napisana je jedna od najmračnijih stranica naše istorije: genocid u Srebrenici je još uvijek otvorena rana u srcu Evrope. Na dan obilježavanja 21. godišnjice masakra počinjenog 11. jula 1995. godine, u mislima smo sa porodicama svih koji su stradali i izgubili svoje živote. Zajednička je dužnost Evrope i međunarodne zajednice da se sjeća, kako se takva tragedija i sramota za čovječanstvo ne bi više ponovili.

Dvadeset i jednu godinu nakon ove tragedije, još uvijek se trebaju dostojanstveno ukopati preostale žrtve. Još je ostalo boli koju treba zaliječiti i pravde koju treba zadovoljiti. Svi odgovorni za masakr se moraju izvesti pred lice pravde.

Ova komemoracija nas podsjeća da učimo od prošlosti kako bismo izgradili prosperitetnu budućnost za sve građane u Bosni i Hercegovini. Ona je također poziv na jedinstvo među građanima Bosne i Hercegovine i njihovim političkim vodstvom.

Nastavićemo podržavati napore Bosne i Hercegovine da postigne napredak na ostvarivanju dobrobiti građana putem socio-ekonomskih reformi, dobre uprave i pravde za sve, napredujući na svom putu prema EU.

Europa.ba