Prvi sastanak pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje u okviru SSP-a

Brisel, 8. juli 2016.

Predstavnici Evropske komisije (Komisija) i Bosne i Hercegovine (BiH) sastali su se u Briselu 8. jula 2016. kako bi razgovarali o nivou provođenja SSP-a i o usklađivanju zakonskih propisa zemlje sa pravnim tekovinama EU u oblasti trgovine, industrije, carina i oporezivanja. Sastankom su zajednički predsjedavali, ispred EU, Majkl Aldaja iz Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR), i, ispred Bosne i Hercegovine, Dragiša Mekić iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tokom sastanka se razgovaralo o novim dešavanjima u oblasti slobodnog kretanja robe, uključujući zakonske i institucionalne novosti u oblasti standardizacije, ocjene usaglašenosti, akreditacije, metrologije i praćenja tržišta. S obzirom na njeno buduće učešće u jedinstvenom tržištu EU, Komisija traži od BiH da uspostavi u potpunosti funkcionalan unutrašnji jedinstveni ekonomski prostor. To podrazumijeva uklanjanje svih nepotrebnih administrativnih, zakonskih i tehničkih prepreka slobodnom kretanju robe unutar zemlje. Komisija od BiH zahtijeva da uvede jedan usklađeni pristup u cijeloj zemlji i da dalje jača kapacitete, koordinaciju i saradnju između svih nadležnih institucija. Usvajanje Strategije za infrastrukturu kvaliteta za cijelu zemlju je od najveće važnosti. Komisija takođe poziva BiH da osigura jednaku primjenu procedura za ocjenu usaglašenosti širom zemlje, te potiče BiH da uloži dalje napore u pravcu usklađivanja sa pravnim tekovinama EU i stavljanja van snage kontradiktornih domaćih zakonskih propisa.

Komisija pozdravlja usvajanje Strateškog okvira za razvoj BiH za period 2016-2018. i konkretnih mjera za razvoj industrijske politike u BiH. Dokumenti na državnom i entiteskom nivou treba da budu usklađeni i da se unaprijede kako bi se bavili pitanjima kao što su konkurentnost i poboljšanje poslovnog okruženja, uključujući uklanjanje prepreka za poslovanje preko entitetskih granica. U vezi sa malim i srednjim preduzećima, Komisija pozdravlja potpisivanje programa EU COSME od strane BiH, te ohrabruje zemlju da brzo nastavi sa njegovom ratifikacijom. Komisija takođe naglašava potrebu da se inicijative entiteta i kantona dopune jednom koordinisanom strategijom za mala i srednja preduzeća na teritoriji cijele zemlje, a kako bi se izbjegli poremećaji na tržištu, smanjile administrativne potrebe, te osiguralo jednako postupanje prema poslovnim subjektima u cijeloj zemlji. Komisija potiče zemlju da krene naprijed sa uzajamnim priznavanjem registracije poslovnih subjekata na entitetskom nivou i da nastavi sa provođenjem preporuka iz Ocjene primjene Povelje o malom preduzetništvu na području zapadnog Balkana i Turske za 2016. godinu.

U vezi sa oporezivanjem, Komisija poziva BiH da brzo usvoji novi zakon o PDV-u i da se postara da svaka promjena zakona o akcizama ide u pravcu usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU. Komisija naglašava potrebu da BiH uskladi svoje akcize na pivo i na etil alkohol sa pravnim tekovinama EU kako bi se izbjegla fiskalna diskriminacija između domaćih i stranih proizvođača; to je međunarodna obaveza BiH prema SSP-u. U vezi sa carinama, Komisija zahtijeva od BiH da brzo usvoji provedbene propise za Zakon o carinskoj politici iz 2015. godine, i da osigura da digitalni potpis bude funkcionalan i na raspolaganju poslovnim subjektima širom zemlje. Komisija pozdravlja ratifikaciju programa Fiscalis2020 i Customs2020 od strane BIH, te primjenu Asycuda World širom BiH.

U vezi sa trgovinom, Komisija pozdravlja stupanje SSP-a na snagu i poziva BiH da brzo parafira Sporazum o prilagođavanju SSP-a povodom pristupanja Hrvatske EU koji je postignut na tehničkom nivou na osnovu principa tradicionalne trgovine. SSP je neophodno prilagoditi radi daljeg napretka nakon što je BiH u februaru 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU, kao i radi automatskog ponovnog uvođenja Autonomnih trgovinskih mjera (ATM) za određene voćne i povrtne proizvode. Komisija i BiH su razmijenile statističke podatke o trgovini i pozdravljaju činjenicu da je EU i dalje ubjedljivo prvi trgovinski partner BiH, sa 82,7% njene bilateralne trgovine. Trgovinski bilans između EU i BiH se u 2015. godini poboljšao: izvoz BiH u EU povećan je za 5,5%, dok je izvoz EU u BiH povećan za 1,2%. BiH treba da se pripremi za primjenu Dodatnog protokola V za olakšavanje trgovine u okviru CEFTA-e – uključujući i usvajanje državnog programa za ovlaštene privredne subjekte – i liberalizaciju trgovine uslugama. Konačno, Komisija izražava svoju podršku i spremnost da nastavi sa pružanjem pomoći BiH u njenom pristupanju STO, te potiče BiH da brzo okonča potrebne korake, uključujuči pristupanje Konvenciji UPOV i izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH.

 

Europa.ba