Održan prvi sastanak pododbora za poljoprivredu i ribarstvo u okviru SSP-a

Brisel, 29. juna, 2016. godine

Predstavnici Evropske komisije (Komisije) i Bosne i Hercegovine (BiH) sastali su se u Briselu 29. juna, 2016. godine kako bi razgovarali o nivou provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o usklađivanju zakonskih propisa države sa pravnim tekovinama (EU acquis) EU u oblasti poljoprivrede i ribarstva, uključujući ispravnost hrane, te veterinarska i fitosanitarna pitanja. Sastankom su zajedno predsjedavali, ispred EU, Louis Hersom iz Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju i, ispred Bosne i Hercegovine, Dušan Nešković, iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tokom sastanka, razmatrana su nova dešavanja u oblasti poljoprivrede. Komisija je naglasila da BiH treba da osnaži nastojanja ka daljem poboljšanju svojih institucionalnih kapaciteta, koordinaciju i pravni okvir u ovim oblastima pravne tekovine. Potrebno je uložiti dalje napore i da se uspostave relevantne nacionalne strukture za obezbjeđivanje predpristupne pomoći sektoru poljoprivrede. Legislativa na državnom nivou o vinu i organskoj proizvodnji usklađena sa pravnom tekovinom EU, kao i strateški plan ruralnog razvoja države, tek treba da se usvoje. Komisija je izrazila žaljenje što još uvijek nije nađeno rješenje za pravni okvir za poljoprivredni popis, te je podstakla vlasti u BiH da parafiraju sporazum na tehničkom nivou za prilagođavanje SPP-a.

U oblasti ispravnosti hrane, Komisija je pozdravila povećanje broja mljekara koje su dobile dozvolu za izvoz termički obrađenog mlijeka u EU i ohrabrila vlasti BiH da nastave da prate preporuke inspekcijske misije Komisije iz marta 2016. godine, kada budu objavljene, kako bi se otklonile određene neefikasnosti u provođenju akcionog plana BiH za proizvodnju i preradu mliječnih proizvoda za izvoz. Komisija je takođe podstakla vlasti BiH da uvedu nove veterinarske norme i norme za ispravnost hrane u skladu sa pravnom tekovinom EU. Također, ostaje da se sistem kontrole hrane i prehrane u BiH u potpunosti uskladi sa pravnom tekovinom EU i blagovremeno provede, a njihova centralna baza podataka učini u potpunosti funkcionalnom kako bi BiH bila u mogućnosti da izvozi proizvode životinjskog porijekla na tržište EU. Komisija je podstakla BiH da provede ‘higijenski paket’ u potpunosti i usklađen u cijeloj državi kako bi se pojačali kapaciteti inspekcijskih službi BiH, usvojila strategija za laboratorijsko testiranje uzoraka na nivou cijele države i obezbijedila obuka za ekonomske operatere o specifičnim zahtjevima EU o ispravnosti i kvalitetu..

Što se tiče veterinarskih pitanja, Komisija je pozdravila zaključak BiH o njenom programu kontrole iskorjenjivanja bjesnila. Komisija je takođe podržala državu da modernizuje svoj sistem za upravljanje informacijama o obavještavanju i pojavi bolesti životinja, kao i sistem identifikacije, registracije i kontrole kretanja životinja, uključujući i centralnu bazu podataka, kao i uspostavljanje strategije za upravljanje životinjskim nusproizvodima na nivou države. Što se tiče fitosanitarnih pitanja, Komisija ja pozdravila legislativna i regulatorna poboljšanja u BiH početkom 2016. godine po pitanju registracije proizvoda za zaštitu biljaka, kao i progresivno uspostavljanje jedinstvenog fito-registra nakon odobravanja izvoza krompira u EU u julu 2015. godine. Komisija je takođe podržala BiH da intenzivira svoje kapacitete za akreditaciju laboratorija i fitosanitarnih inspekcijskih službi, kao i da obuči poljoprivredne proizvođače o zahtjevima i standardima EU. Komisija je takođe pozdravila to što je registar genetski modifikovane hrane i prehrane u BiH konačno u potpunosti u funkciji, te je podržala dalje usklađivanje sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Politike u oblasti ribarstva u BiH je takođe potrebno uskladiti u cijeloj državi i sa pravnom tekovinom EU, kako bi se povećao izvozni potencijal proizvođača BiH prema EU. Komisija je podržala BiH da definiše svoju strategiju o ribarstvu i poljoprivredi i akvakulturi, istovremeno promovišući pristupe integrisane sa pitanjima mora u smislu podrške održivoj “Plavoj ekonomiji”.

Europa.ba