Na konferenciji projekta koji finansira EU razgovarano o važnosti pomoćnog osoblja u sudskim i tužilačkim službama u BiH

Danas je u Sarajevu održana konferencija projekta kojeg finansira Evropska unija „Izgradnja kapaciteta za reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini“. Konferencija je upriličena kako bi se razmotrili analiza i nalazi do kojih se došlo tokom provedbe projekta, u vezi sa usklađenijim pristupom ulogama i odgovornostima uposlenika u pravosuđu koji nisu nosioci pravosudnih funkcija kao što su, između ostalog, sekretari sudova, stručni saradnici u sudovima i tužilaštvima i sudski izvršitelji. Bosna i Hercegovina ima oko 4,100 takvog pomoćnog osoblja.

Krajnji cilj reforme uloga i odgovornosti pomoćnog osoblja u sudovima i tužilaštvima je stvoriti učinkovitije, djelotvornije i stručnije sudske i tužilačke službe u cijeloj zemlji, u skladu sa standardima naznačenim u Poglavlju 23. pregovora za pridruživanje EU.

Chloe Berger, šefica Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH, izjavila je: „Pomoćno osoblje igra ključnu ulogu u svakodnevnom radu sudova i tužilaštava širom BiH. Oni su „lice“ pravosuđa, budući da su prvi kontakt s građanima BiH. Međutim, postoje značajni izazovi u pokušaju da se uskladi zapošljavanje, ocjenjivanje i razvoj karijere ovog osoblja u prvostepenim, drugostepenim i trećestepenim institucijama, čak i unutar istog entiteta,  niti se za ovo osoblje obuka organizira na sistematičan način.“

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici ministarstava pravde Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i sekretar Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.   Među ostalim učesnicima su bili i predsjednici sudova, stručni saradnici, predstavnici Udruženja sudskih izvršitelja u BiH, sekretari sudova, pravni savjetnici i pripravnici.

Ministarstva pravde su tokom konferencije potvrdila da se prava i obveze ovih uposlenika uvelike razlikuju u cijeloj zemlji. Stoga su uloga i vodstvo ministarstava pravde i Pravosudne komisije Brčko distrikta, u koordinaciji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, ključne za rješavanje mnogih postojećih izazova.

Hulla Human Dynamics je ovaj projekt provodio u periodu od 34 mjeseca kao dio jednog većeg projekta u vrijednosti od 1,2 miliona eura, koji se bavio i drugim pitanjima koja se ne tiču samo uposlenika sudova i tužilaštava koji nisu nositelji pravosudnih funkcija.

Europa.ba