Zajednička izjava visoke predstavnice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna povodom dogovora bh. vlasti o ključnim mjerama na putu zemlje ka EU

Sporazum koji je postignut ovog vikenda u Bosni i Hercegovini po pitanjima mehanizma koordinacije te odluci da se nastavi s programom MMF-a su svakako dobrodošle vijesti. S ovakvim vijestima, domaći lideri, na svim razinama, dodatno su potvrdili svoje opredjeljenje europskom putu zemlje, u skladu s očekivanjima njenih građana.

Mehanizam koordinacije ima za cilj da unaprijedi koordinaciju i provedbu politika u zemlji, uključujući i finansijsku pomoć EU, te da osigura bolju interakciju s Evropskom unijom. Odluka da se nastavi s programom MMF-a će osigurati ključnu podršku provedbi Reformske agende, kao sveobuhvatnom skupu socioekonomskih reformi i reformi u oblastima vladavine prava i javne uprave.

Smislena provedba Reformske agende i mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču EU, zajedno s prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je nedavno parafiran, jesu ključni za napredak u pridruživanju zemlje Evropskoj uniji.

Europa.ba