Obilježavanje 10 godina CEFTA-e: Odlična priprema za učešće u procesu pristupanja EU

Povodom obilježavanja desete godišnjice CEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi) sporazuma u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji sa projektom „Izgradnja kapaciteta za trgovinske politike i analize u BiH” koji finansira EU organizovali su konferenciju “Bosna i Hercegovina – deset godina implementacije CEFTA 2006”, 6. septembra 2016. u Sarajevu.

Jan Snaidauf, šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH istaknuo je podršku EU CEFTA-i kao i njenu važnost za BiH.

„Evropska unija je snažno podržavala stvaranje CEFTA-e, a danas podržava njeno djelovanje jer CEFTA predstavlja odličnu pripremu za učešće u procesu pristupanja EU. U potpunosti otvorena tržišta CEFTA-e omogućavaju uspješniju trgovinu sa Evropskom unijom“, rekao je Snaidauf, dodavši da je EU najveći trgovinski partner BiH sa udjelom od 70 posto.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je da je današnji događaj godišnjica važnog regionalnog sporazuma, koji je izvrsna platforma za regiju i BiH na putu ka EU.

„Tokom deset godina uspjeli smo liberalizovati tržište zemalja CEFTA-e, i na neki način ovo je poseban dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno njegov produžetak“, zaključio je Šarović.

Govoreći o narednim koracima CEFTA-e, Šarović je naveo uklanjanje necarinskih barijera i trgovinu uslugama kao fokus djelovanja u narednom periodu.

Umut Ergezer, v.d. direktora CEFTA sekretarijata pohvalio je razvoj CEFTA-e kroz godine.

„Prije deset godina članice CEFTA-e su razgovarale o jednostavnim zadacima, a sada razgovaraju kako da poduzmu aktivnosti koje su naprednije od onoga što usklađivanje sa ‘acquis’-om zahtijeva i koje su naprednije od onoga što STO (Svjetska trgovinska organizacija) zahtijeva“, dodao je Ergezer.

Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) je jednostrani sporazum o slobodnoj trgovini. Članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, B.J.R. Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Kosovo[1].

Glavni ciljevi CEFTA-e su, između ostalog, proširiti trgovinu roba i usluga te poticati ulaganja pomoću fer, stabilnih i predvidljivih prava; ukloniti barijere u trgovini između zemalja potpisnica, te osigurati odgovarajuću zaštitu prava intelektualnog vlasništva u skladu sa međunarodnim standardima; uskladiti odredbe o savremenim pitanjima trgovinske politike, kao što su trgovine uslugama, ulaganja, pravila tržišnog takmičenja, nabave i državnih poticaja.

Projekt „Izgradnja kapaciteta za trgovinske politike i analize u BiH” finansira EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u iznosu od 1,129,850 eura. Cilj projekta je podrška Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i srodnim institucijama u razvoju institucionalnih kapaciteta koji se odnose na uspješnu provedbu SSP-a, STO, CEFTA, EFTA i narednih trgovinskih pregovora.

[1] Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

Europa.ba