Postizanje Sigurnosne unije: Komisija predlaže certifikacijski sustav EU za zaštitnu opremu u zračnim lukama radi promocije konkurentnije sigurnosne industrije u EU

Europska komisija danas predlaže uspostavljanje jedinstvenog certifikacijskog postupka EU-a za opremu za zaštitni pregled u zrakoplovstvu da bi se povećala konkurentnost sigurnosne industrije u EU-u, kako je prethodno najavljeno 20. travnja kad su se utvrđivali daljnji koraci u postizanju učinkovite i istinske Sigurnosne unije EU-a. Uvođenjem certifikata EU-a omogućit će se da se zaštitna oprema odobrena u jednoj državi članici stavlja na tržište i u drugima. Stvaranjem sustava EU-a za međusobno priznavanje zaštitne opreme lakše će se prevladati rascjepkanost tržišta, poboljšat će se konkurentnost sigurnosne industrije EU-a, povećat će se zapošljavanje u tom sektoru i, na kraju, pridonijeti sigurnosti u zrakoplovstvu u cijeloj Europi.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Tehnologija nam može pomoći da spriječimo prijetnje prije nego se ostvare te da poboljšamo sigurnost građana Europe i otpornost europskog društva u cjelini. Današnjim prijedlogom, kojim se pojednostavljuju i usklađuju pravila za certificiranje opreme za zaštitni pregled u zračnim lukama, osigurat će se da se naši visoki standardi zaštitnih pregleda primjenjuju u zračnim lukama u cijelom EU-u. Također će se pridonijeti povećanju konkurentnosti europske sigurnosne industrije te poboljšanju njezine mogućnosti da ponudi rješenja kojima se povećava sigurnost građana Europe.

Zaštitna oprema koja se upotrebljava za pregled osoba, ručne prtljage i robe u zrakoplovnom sektoru zauzima znatan dio tržišta: godišnji promet na svjetskoj razini iznosi 14 milijardi €, od kojih 4,2 milijarde € samo u EU-u. Međutim, unutarnje tržište EU-a za opremu za zaštitni pregled trenutačno je rascjepkano zbog nacionalnih certifikacijskih postupaka, kojima se koče učinkovitost tržišta i slobodno kretanje robe. Osiguravanjem slobodnog kretanja opreme za zaštitni pregled u zrakoplovstvu na unutarnjem tržištu povećat će se globalna konkurentnost sigurnosne industrije EU-a.

Postojećim zakonodavstvom EU-a kojim se utvrđuju tehničke specifikacije i zahtjevi u pogledu svojstava za opremu za zaštitni pregled u zrakoplovstvu u zračnim lukama EU-a ne uspostavlja se pravno obvezujući program ocjenjivanja kojim bi se osiguralo da su potrebni standardi zadovoljeni u svim zračnim lukama EU-a. Stoga se oprema certificirana u jednoj državi članici EU-a ne može stavljati na tržište u ostalima. Prijedlogom Komisije uspostavlja se jedinstven certifikacijski sustav EU-a utemeljen na zajedničkoj metodologiji ispitivanja i izdavanju certifikata proizvođača o sukladnosti, koji bi bili valjani u svim državama članicama EU-a u skladu s načelom međusobnog priznavanja.

Kontekst

Oprema za zaštitni pregled u zrakoplovstvu jest oprema za zaštitni pregled osoba (putnika i osoblja zračnih luka), ručne prtljage, predane prtljage, zaliha, zračnog tereta i pošte.

Zakonodavstvo EU-a o opremi za zaštitni pregled u zrakoplovstvu temelji se na standardima koje je razvila Komisija i stalno se prilagođava novim scenarijima prijetnji i procjenama rizika. Međutim, zakonodavstvom EU-a trenutačno nije predviđen postupak za automatsko prepoznavanje certificirane zaštitne opreme na razini EU-a. Stoga se oprema certificirana u jednoj državi članici EU-a može stavljati na tržište samo u toj državi članici, a ne u cijeloj Uniji.

Postojeće zakonodavstvo EU-a (Uredba (EZ) br. 300/2008) kojim se utvrđuju tehničke specifikacije i zahtjevi u pogledu svojstava za opremu za zaštitni pregled u zrakoplovstvu u zračnim lukama EU-a ne prati pravno obvezujući program ocjenjivanja kojim bi se osiguralo da su potrebni standardi koje je razvila Komisija zadovoljeni u svim zračnim lukama EU-a. Stoga se, u načelu, oprema certificirana u jednoj državi članici EU-a trenutačno može stavljati na tržište samo u toj državi članici. Trenutačnim se propisima državama članicama omogućuje da priznaju certifikate iz drugih država članica, da zatraže dodatno ispitivanje kako bi se provjerilo ispunjava li oprema zahtjeve propisane zakonodavstvom EU-a ili čak da oteža upotrebu te opreme na svojem državnom području.

Države članice, u suradnji s Komisijom, djelomično su riješile pitanje rascjepkanosti tržišta razvojem zajedničkih metoda ispitivanja u okviru Europske konferencije civilnog zrakoplovstva (ECAC). ECAC je 2008. uveo zajednički postupak evaluacije za ispitivanje opreme za zaštitni pregled koja se upotrebljava u sektoru zrakoplovstva. Učinkovitost zajedničkog postupka evaluacije otada se preispituje i poboljšava, ali taj sustav još nema pravno obvezujući okvir kojim bi se potpuno iskoristio njegov potencijal.

Europska komisija donijela je 28. travnja 2015. Europski program sigurnosti, kojim se utvrđuju glavne mjere za osiguravanje učinkovitog odgovora EU-a na terorizam i prijetnje sigurnosti u Europskoj uniji za razdoblje 2015. – 2020. Tim je Programom ispunjena obveza iz političkih smjernica predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i on predstavlja važan dio obnovljene strategije unutarnje sigurnosti, koju je Vijeće donijelo 16. lipnja 2015.

Nakon napada u Bruxellesu predsjednik Juncker izjavio je 23. ožujka da Europa treba Sigurnosnu uniju kako bi se učinkovito borila protiv terorističke prijetnje, a na temelju Europskog programa sigurnosti. Komisija je 20. travnja utvrdila daljnje korake prema postizanju učinkovite i istinske Sigurnosne unije EU-a. Kao dio najavljenih inicijativa, Komisija je potvrdila da će prijedlozi o certificiranju opreme za zaštitni pregled u zračnim lukama biti predstavljeni tijekom 2016.

Dodatne informacije:

Uredba o uspostavi certifikacijskog sustava EU-a za opremu za zaštitni pregled u zrakoplovstvu

Najčešća pitanja Komisija predlaže certifikacijski sustav EU-a za opremu za zaštitni pregled u zrakoplovstvu

Europski program sigurnosti: stvaranje uvjeta za Sigurnosnu uniju

Komunikacija Komisije o Europskom programu sigurnosti

Uredba (EZ) br. 300/2008 o zajedničkim pravilima u području zaštite civilnog zračnog prometa

Provedbeni akti Uredbe (EZ) br. 300/2008, posebno Uredba Komisije (EU) br. 2015/1998

Komunikacija Komisije „Akcijski plan politike sigurnosne industrije za inovativnu i konkurentnu sigurnosnu industriju”

 

Europa.ba