Kolumbija: EU suspendovala sankcije protiv FARC-a

Vijeće je 27. septembra 2016. suspendovalo primjenu mjera ograničavanja EU na „Fuerzas armadas revolucionarias de Colombia” („Revolucionarne oružane snage Kolumbije”), poznate kao „FARC”. Ta odluka uslijedila je nakon što su 26. septembra 2016. kolumbijska vlada i FARC službeno potpisali Kolumbijski mirovni sporazum.

Navedena organizacija od juna 2002. uvrštena je na takozvani EU popis terorista na kojem se nalaze osobe, grupe i subjekti koji su sudjelovali u terorističkim djelima i na koje se primjenjuju mjere ograničavanja. Te su mjere utvrđene u zajedničkom stavu 2001/931/ZVSP, a njima se uvodi zamrzavanje imovine osoba, skupina i subjekata koji se smatraju uključenima u teroristička djela. Osim toga, osobama i subjektima iz EU zabranjeno je da im stavljaju na raspolaganje sredstva i ekonomske resurse.

Kolumbijska vlada i FARC 25. avgusta 2016.postigli su mirovni dogovor čija je svrha okončati oružani sukob koji traje više od 50 godina. Svečanost potpisivanja je održana 26. septembra 2016. u Cartageni.

Odluku o suspenziji sankcija protiv FARC-a Vijeće je donijelo pisanim postupkom. Pravni akti objavljeni su u Službenom listu od 27. septembra 2016.

 

Europa.ba