EU podržava žene da uzmu aktivno učešće u politici

Povodom predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, u prisustvu šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, 26. septembra u Sarajevu je u znak podrške učešću žena u bh. politici održana konferencija kandidatkinja za načelnice i gradonačelnice u BiH.

Simboličan naziv konferencije “Dvadeset šest, 26-og: Ko su kandidatkinje za načelnice na lokalnim izborima 2016. u BiH” aludira na svega 26 žena od ukupno 417 kandidata za ključne pozicije u općinama i gradovima u BiH i na goruće pitanje nejednakosti spolova u zemlji, bez obzira na postojanje Zakona o jednakosti spolova.

Kandidatkinje su predstavile zanimljive prijedloge za poboljšanje uvjeta kvalitete života u lokalnim zajednicama koji uključuju oživljavanje poljoprivrede i održivog lokalnog turizma, kao i kreativna rješenja za porodice sa djecom u općinama koje ne omogućuju boravak za djecu predškolske i jasličke dobi.

Ambasador Wigemark se osvrnuo na problem obeshrabrujuće niskog procenta žena uključenih u bh. politiku i izrazio punu podršku kandidatkinjama da uzmu aktivno i veće učešće u politici.

“Moja poruka bi bila da sve žene koje se ili kandiduju ili razmišljaju o kandidaturi, a to još uvijek nisu uradile, da to urade, a onim ženama koje se već nalaze na funkciji da pokušaju dovesti novu generaciju žena. Mislim da je to zaista potrebno. Divno je danas vidjeti kandidatkinje za načelnice, ali očigledno to nije dovoljno”, kazao je Wigemark.

Zajedno sa ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH, Andersom Hagelbergom, ambasador Wigemark je poručio da žene u BiH trebaju potaknuti potrebne promjene i modernizaciju društva, te da je uključenje žena u sve segmente društva od suštinske važnosti za put zemlje ka EU.

Konferencija je održana u Parlamentu BiH na poziv Delegacije EU u BiH, Westminister fondacije za demokratiju, Fondacije Heinrich Boll i Fondacije CURE i predstavlja apel na sve političke i društvene segmente bh. društva da podrške učešće žena u politici.

Europa.ba