Efikasan i transparentan sistem državne pomoći neophodan za fer konkurenciju na tržištu i slobodnu trgovinu

Završna konferencija projekta „Uspostavljanje sistema državne pomoći u BiH“ koji finansira EU je održana 28. septembra 2016. u Sarajevu. Cilj projekta je osiguranje konkurentnog i transparentnog ekonomskog prostora, veće kontrole nad javnom potrošnjom i ispunjavanje obaveza iz međunarodnih ugovora koje sadrže odredbe o državnoj pomoći.

Mariangela Fittipaldi, v.d. šefa Odjela za ekonomski ravoj infrastrukture i prirodnih resursa u Delegaciji EU u BiH je naglasila značaj efikasne kontrole u oblasti državne pomoći. „Održavanje slobodne i neometane konkurencije predstavlja jedan od temelja Evropske unije. Kontrola nad državnom pomoći je neophodna za osiguranje jednakih uslova na unutrašnjem tržištu u svim ekonomskim sektorima u Evropi”, rekla je Fittipaldi, dodavši da raspodjela državne pomoći može utjecati na ponašanje preduzeća kao korisnika državne pomoći. „Slobodna konkurencija je važan pokretač razvoja“, rekla je Fittipaldi, dodavši da „Evropska unija snažno podržava BiH u njenim naporima da uspostavi funkcionalni sistem državne pomoći te podstiče sve korisnike projekta da primijene stečeno znanje i kapacitete, osiguravajući održivost rezultata projekta u ovoj bitnoj oblasti.

Radmila Mihić, predsjednica Vijeća za državnu pomoć BiH je pohvalila napore svih partnera na projektu. „Ovaj projekat je odličan primjer saradnje između EU i BiH. EU je prepoznala naše potrebe i pružila nephodnu podršku sistemu državne pomoći“, izjavila je Mihić. Govoreći o budućim izazovima, Mihić je navela da se učinci kontrole nad državnom pomoći trebaju unaprijediti.

Samir Sabljica, član Vijeća za državnu pomoć BiH pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je istakao da je projektom pružena pomoć BiH prilikom ispunjavanja svojih obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te približavanja njenog zakonodavstva pravnoj stečevini EU.

„Osim pribiližavanja EU standardima, ovaj projekat je posebno pomogao pri uvođenju transparentnosti u sistem državne pomoći. Nama, zaposlenicima u sistemu, pomogao je da shvatimo da budžetska sredstva ne smiju biti tajna, te da podaci trebaju biti dostupni javnosti“, rekao je Sabljica.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti.

EU je finansirala ovaj projekat u iznosu od EUR 1.662.740 putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012), a implementirao GIZ. Ovim projektom je podržana dalja provedba zakonskih propisa državne pomoći kao i izrada nedostajućih propisa i uspostavljanje funkcionalnog sistema državne pomoći. Aktivnosti obuke su doprinijele usavršavanju znanja i kompetencija državnih službenika na svim nivoima vlasti, na taj način utičući na efikasnost i funkcionalnost sistema. Također je i šira javnost upoznata sa sistemom državne pomoći putem aktivnosti podizanja svijesti.

Europa.ba