Briselska konferencija o Afganistanu, 4.-5.10.2016.

Europska unija i afganistanska vlada bit će sudomaćini Briselske konferencije o Afganistanu koja će se održati 5. listopada i na kojoj će se okupiti predstavnici iz otprilike 70 zemalja i 20 međunarodnih organizacija i agencija. Konferencija će poslužiti kao platforma koja će afganistanskoj vladi omogućiti da predstavi svoju viziju i dosadašnje rezultate u pogledu reformi. Za međunarodnu zajednicu to će biti prilika da izrazi kontinuiranu političku i financijsku potporu miru u Afganistanu, izgradnji te države i njezinu razvoju.

Europsku uniju predstavljat će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, visoka predstavnica Federica Mogherini i europski povjerenik za razvojnu suradnju Neven Mimica. Afganistan će predstavljati predsjednik Ashraf Ghani i glavni upravitelj dr. Abdullah Abdullah.

Očekuje se da će na konferenciji u središtu pozornosti biti tri teme:

  • zajednički napori Afganistana i međunarodne zajednice na povećanju učinkovitosti kontinuirane međunarodne potpore i financiranja na temelju novog afganistanskog nacionalnog okvira za razvoj
  • napori koje u reforme ulaže Afganistan, među ostalim u pogledu gospodarstva, vladavine prava, boljeg upravljanja javnim financijama te borbe protiv korupcije kako bi se osiguralo pružanje najvažnijih usluga i javnih dobara
  • regionalni napori na podupiranju političkog procesa s ciljem uspostave mira i prekogranične gospodarske suradnje.

Popratni događaji

Na marginama konferencije 4. listopada održat će se događaj na visokoj razini pod nazivom „Osnaživanje žena za prosperitetan Afganistan”. Taj će događaj afganistanskoj vladi poslužiti kao platforma za predstavljanje napretka u području politika te iznošenje planova za zaštitu i osnaživanje žena. Program događaja uključuje dva okrugla stola, od kojih će jedan biti posvećen političkim i ljudskim pravima afganistanskih žena, a drugi njihovom socioekonomskom položaju. Događaju će moći prisustvovati akreditirani predstavnici medija, a prenosit će se uživo.

Drugi događaj na visokoj razini na temu regionalne integracije i blagostanja održat će se 4. listopada. Očekuje se da će se tom prilikom utvrditi novi koraci za projekte regionalne gospodarske suradnje koji mogu privući resurse Afganistana, regionalne partnere i širu međunarodnu zajednicu. Događaju će prisustvovati predstavnici zemalja partnera iz regije i međunarodne zajednice partnera te međunarodnih organizacija.

 

Europa.ba