Novim okvirom Europass do veće vidljivosti vještina i kvalifikacija

Strasbourg, 4. listopada 2016.

Komisija je danas donijela prijedlog revizije Odluke o Europassu. U okviru Europass na raspolaganju su razni alati i usluge za povećanje transparentnosti vještina i kvalifikacija širom Europske unije. Komisija njegovom revizijom želi pojednostavniti i modernizirati te alate u digitalnom dobu te dodati mogućnost upotrebe velikih podataka za utvrđivanje i predviđanje kretanja na tržištu rada i potreba za vještinama.

Blagostanje Europe ovisi o našem najvrijednijem kapitalu – ljudima. U globalnom gospodarstvu koje se brzo mijenja vještine će biti pokretač naše konkurentnosti i rasta. Europass je jedan od najčešće korištenih i najpoznatijih europskih izvora podataka o vještinama. Od uspostave Europassa 2005. u tom je formatu sastavljeno više od 60 milijuna životopisa, a stotine tisuća pripravnika iz cijelog EU-a svake godine primaju dopunsku ispravu o studiju i prilog svjedodžbi koji povećavaju razumljivost i usporedivost njihovih kvalifikacija u inozemstvu. Okvir Europass uključuje i savjetovanje i podršku u državama članicama.

Novi okvir nastavak je te uspješne formule uz dodatak jednostavnih alata za lakše prepoznavanje vještina i kvalifikacija te njihovo predstavljanje na svim jezicima EU-a. Među njima su poboljšani internetski alat za sastavljanje životopisa i profila vještina, besplatni alati za samoprocjenu vještina, prilagođene informacije o obrazovnim mogućnostima u Europi, informacije i podrška u pitanjima priznavanja kvalifikacija te informacije o tome za kojim je vještinama i gdje najveća potražnja na tržištu rada. Novi okvir Europass bit će povezan s drugim alatima i uslugama EU-a u sustavima rada, obrazovanja i osposobljavanja, kao što je portal EURES-a za mobilnost zapošljavanja, koji omogućuju jednostavniju razmjenu informacija i umreženije usluge namijenjene krajnjim korisnicima.
Nacionalni centri za potporu nastavit će pružati usluge osobnog savjetovanja i usmjeravanja u području vještina i kvalifikacija.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: Vještine su jamstvo blagostanja i ključne su za zapošljavanje na kvalitetnim poslovima. Uz prave vještine ljudi mogu ostvariti svoj potencijal kao samopouzdani i aktivni građani u svijetu rada koji se mijenja. Novi okvir Europass građanima pruža alate za jednostavan prikaz vještina i kvalifikacija te im omogućuje pristup informacijama i uslugama podrške kako bi mogli donositi informirane odluke o studiranju i radu u Europi.

Revizija je dio novog Programa vještina za Europu, koji je objavljen 10. lipnja 2016.

Kontekst

Okvir Europass

Jedinstveni europski okvir za transparentnost kvalifikacija uspostavljen je Odlukom 2241/2004/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 15. prosinca 2004.

Opći je cilj ove inicijative osigurati podršku mobilnosti građana u Europi, među ostalim za potrebe obrazovanja i zapošljavanja. Njome se povećava svijest o alatima za povećanje vidljivosti vještina i kvalifikacija i njihove razumljivosti za pripravnike, osobe koje traže posao, zaposlenike i poslodavce te ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, kao i njihova dostupnost.

Temelj je postojećeg okvira Europass niz dokumenata:

  • životopis Europass u koji se upisuju kvalifikacije, radno iskustvo, vještine i kompetencije
  • jezična putovnica Europass u koju se upisuju jezične vještine
  • prilog svjedodžbi koji ustanove za obrazovanje i osposobljavanje izdaju polaznicima uz svjedodžbe radi povećanja njihove razumljivosti, posebice za poslodavce i ustanove izvan zemlje koja ih izdaje
  • dopunska isprava o studiju koju ustanove za visoko obrazovanje izdaju studentima uz diplome radi povećanja njihove razumljivosti, posebice izvan zemlje koja ih izdaje
  • dokument o mobilnosti Europass, u kojem se bilježe razdoblja učenja ili obrazovanja u drugoj europskoj zemlji i koji ispunjavaju matične ustanove ili ustanove domaćini.

Od 2005. Europass je na svojim stranicama zabilježio više od 126 milijuna posjeta, s interneta je preuzeto više od 93 milijuna obrazaca dokumenata te je ispunjeno više od 60 milijuna životopisa u formatu Europass, nesumnjivo najpopularnijem alatu.

Ta su postignuća istaknuta u evaluaciji okvira Europass provedenoj 2013. Dokumente Europass prihvatile su sve skupine dionika i oni su korisnicima omogućili da promijene posao ili lokaciju (više od 60 % ispitanika istaknulo je da su pritom osobito važni bili životopis, jezična putovnica i prilog svjedodžbi) te da iskoriste mogućnosti za obrazovanje, primjerice upisom u obrazovne ustanove (46 % korisnika priloga svjedodžbi, 50 % korisnika jezične putovnice te, u manjem postotku, ispitani korisnici drugih vrsta dokumenata).

Osim toga, Europass je imao važnu ulogu u poticanju mobilnosti unutar iste zemlje (40 % ispitanih korisnika bilo je mobilno unutar svoje zemlje). Dokumenti se u velikoj mjeri koriste u zemljama kao što su Italija i Španjolska, u kojima se bilježe iznadprosječne stope korištenja životopisa, dok je u Francuskoj dokument o mobilnosti Europass prilagođen za profiliranje vještina korisnika.

Korisne poveznice

Vidjeti i MEMO/16/3212

Početna stranica povjerenice Thyssen

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru

Pretplatite se na besplatni elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju

 

Europa.ba