Europska unija donirala SIPA-i opremu vrijednu 20 hiljada eura

Ceremonija primopredaje opreme koju je EU donirala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u vrijednosti 20,980.00 Eura se održala 26. oktobra 2016. godine u prostorijama sjedišta SIPA-e u Sarajevu. Ceremoniji primopredaje opreme su prisustvovali Sezin Sinanoglu, rezidentna kordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Richard Wood, šef odsjeka za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini i Perica Stanić, direktor SIPA-e.

Europska unija je donirala specijaliziranu opremu u vrijednosti od 20,980.00 eura kroz podršku EU SEESAC-ovim aktivnostima razoružanja i kontrole naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (EUSAC), kao dio treće komponente projekta “Unaprijeđeno označavanje i praćenje malog oružja i lakog naoružanja (SALW)” koji ima za cilj poboljšanje kapaciteta označavanja, praćenja i vođenja evidencije oružja ojačavajući time vladavinu prava.

UNDP i EU će se i dalje snažno zalagati za povećanje tehničkih kapaciteta institucija za provedbu zakona u BiH i širem regionu“, rekla je Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a, tokom ceremonije, dodajući da će ova donacija “rezultirati jačanjem saradnje i ekpertize regiona u borbi protiv ilegalnog posjeda oružja i trgovine, smanjivajući istovremeno prijetnju miru, stabilnosti i održivom razvoju”.

Evropska unija je prepoznala vatreno oružje kao strateški prioritet kojim se trebaju baviti svi akteri EU i zbog toga je borba protiv širenja, krijumčarenja i nezakonite trgovine vatrenim oružjem postala fokus za sve države članice EU“, rekao je Wood, dodajući da će nova oprema poboljšati rad tijela za provedbu zakona u BiH i značajno pomoći u sprječavanju širenja vatrenog oružja.

Zahvaljujem se na ovako vrijednoj i za SIPA-u značajnoj opremi. Ova oprema jača tehničke kapacitete SIPA-e i doprinosi poboljšanju istraga krivičnih djela ilegalne trgovine oružjem i vojnom opremom“, rekao je direktor SIPA-e Perica Stanić i dodao da će tehnički osnažena SIPA doprinijeti snažnijoj borbi protiv terorizma i stvaranju bezbjednijeg okruženja kako za građane BiH, tako i za građane zemalja regiona i članica Evropske unije.

Historijat opsežne akumulacije malog oružja i lakog naoružanja i zaliha municije u jugoistočnoj Europi predstavlja posebnu zabrinutost kao i važan izazov u Strategiji Europske Unije u borbi protiv nelegalne akumulacije i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (SALW) i pripadajućom municijom. Stoga  je ova akcija podržana  Odlukom Vijeća EU 2013/730/CFSP, te predstavlja nastavak prethodne EU podrške u borbi protiv prijetnje širenja i ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem, u i iz jugoistočne Europe, čineći ključni dio u naporima za postizanje ciljeva EU SALW Strategije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je 22. maja 2015, usvojilo Rezoluciju 2220 o borbi protiv “ilegalne trgovine, destabilizirajuće akumulacije i zloupotrebe” malog oružja i lakog naoružanja.

 

Više informacija:

EU PODRŠKA SEESAC-U U RAZORUŽANJU I AKTIVNOSTIMA KONTROLE NAORUŽANJA U JUGOISTOČNOJ EUROPI (EUSAC)

Odlukom Vijeća EU 2013/730/CFSP Evropska unija je SEESAC-u povjerila sprovođenje niza regionalnih aktivnosti u periodu od 2014. do 2016. godine. Regionalna obuka spada u prvu komponentu EUSAC projekta (Podrška EU SEESAC-ovim aktivnostima za razoružanje i kontrolu naoružanja u Jugoistočnoj Evropi) koji predstavlja integralni dio SEESAC-ovog portfolia za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja.

EUSAC predstavlja nastavak povjerenja koje je EU ukazala SEESAC-u od 2002. godine. Evropska unija je prethodno podržala SEESAC Odlukom Vijeća 2002/842/CFSP,  a odluku izmjenila i dopunila Odlukama Vijeća 2003/807/CFSP i 2004/791/CFSP. Posljednjom odlukom 2010/179/CFSP, Unija je podržala aktivnosti koje SEESAC sprovodi na planu kontrole naoružanja.

Osmišljen u bliskoj saradnji sa predstavnicima državne vlasti, projekat EUSAC se fokusira na sljedećih pet uzajamno povezanih aktivnosti.
•    Povećanje bezbjednosti zaliha municije: kroz renoviranje i unapređenje bezbjednosti skladišta oružja i municije;
•    Smanjenje zaliha: uništavanjem viškova oružja i municije koja se čuvaju u skladištima;
•    Unapređenje procesa označavanja, praćenja i evidentiranja SALW-a: kroz pružanje podrške uspostavljanju ili unapređenju postojećih sistema registracije oružja i vođenja evidencije;
•    Unapređenje regionalne saradnje na planu podizanja nivoa svijesti, razmjene informacija i znanja: kroz omogućavanje regionalne saradnje između državnih institucija koje su zadužene za kontrolu naoružanja;
•    Sprovođenje kampanja za prikupljanje oružja i podizanje nivoa svijesti kod građana.

Za sve dodatne informacije molimo Vas kontaktirajte:
Monika Lajhner, UNDP/SEESAC Komunikacije i Stručnjak za odnose sa javnošću
monika.lajhner@undp.org
mob: +381 63 105 2580

Europa.ba