Zeleno svjetlo za 8 novih inicijativa u okviru EU Instrumenta za partnerstvo

Bruxelles, 15. studenoga 2016.

Kako bi ojačala suradnju s partnerskim zemljama u prioritetnim područjima, Europska komisija odobrila je osam novih projekata u okviru Instrumenta za partnerstvo (IP) ukupne vrijednosti više od 32 milijuna eura.

Tim će se projektima poduprijeti strateški ciljevi Europske unije u vanjskim odnosima jačanjem partnerstava s trećim zemljama diljem svijeta u važnim područjima poput klimatskih promjena, održivosti, međunarodne digitalne agende i civilnog zrakoplovstva.

Novi paket projekata obuhvaća i ambiciozan vodeći program osmišljen u okviru vanjske dimenzije EU-ove strategije jedinstvenog digitalnog tržišta (8 milijuna eura) kojom se nastoji ojačati suradnja s ključnim partnerima u područjima zaštite osobnih podataka, povjerenja u kiberprostor i sigurnosti u njemu, prekograničnog pristupa elektroničkim dokazima te standardizacije IKT-a. S pomoću nekoliko ciljanih inicijativa, kao što su smanjenje emisija crnog ugljika na Arktiku (1,5 milijuna eura), potpora zemljama članicama Vijeća za suradnju u Zaljevu (3 milijuna eura) za diversifikaciju njihovih gospodarstava koja su zasad ovisna o crpljenju ugljikovodika, promicanje tehnologije hvatanja i skladištenja ugljika (1 milijun eura) u Kini radi smanjenja emisija CO2 iz termoelektrana na ugljen, promicat će se ozelenjivanje gospodarstava, održive ekološke prakse i borba protiv klimatskih promjena. Te će aktivnosti pridonijeti provedbi prvog općeg pravno obvezujućeg klimatskog sporazuma koji je potpisan u Parizu u prosincu 2015. i koji je stupio na snagu 4. studenoga 2016., nakon što je Europska unija nedavno ratificirala.

Osim toga, Instrumentom za partnerstvo ojačat će se suradnja Europske unije s Kinom s pomoću novih inicijativa za promicanje ekološki prihvatljivijih politika i zakonodavstva u području okoliša (3 milijuna eura), utemeljenih na najboljoj praksi EU-a, te za borbu protiv nezakonitoga trgovine divljim vrstama.

Instrumentom za partnerstvo nastavit će se poticati politička, gospodarska i ekološka partnerstva u području civilnog zrakoplovstva kako bi se promicali europski standardi u zrakoplovstvu i smanjio utjecaj zračnog prometa na okoliš i klimatske promjene. Oslanjajući se na trenutačnu suradnju s Kinom i Indijom, uspostavljenu 2014. odnosno 2015., područje djelovanja IP-a proširit će se na zemlje Latinske Amerike (€7 milijuna eura) i jugoistočne Azije (€7,5 milijuna eura).

Konačno, 1,2 milijuna eura izdvojit će se za jačanje političkih dijaloga sa strateškim partnerima EU-a i šire o brojnim područjima politika, uključujući demokratsko upravljanje, zaštitu potrošača, klimatske promjene, zaštitu okoliša te gospodarski rast i održivost. To će nam omogućiti da još bolje odredimo i primijenimo zajedničke pristupe globalnim izazovima te odgovore na njih.

Kontekst

Instrumentom za partnerstvo financiraju se projekti kojima se Europskoj uniji omogućuje sudjelovanje u oblikovanju globalnih promjena i promicanje svojih temeljnih vrijednosti. To je jedan od instrumenata iz proračuna EU-a za razdoblje 2014. – 2020. koji je namijenjen financiranju vanjskog djelovanja EU-a. U okviru IP-a EU surađuje s partnerima u cijelom svijetu na rješavanju globalnih izazova i pronalaženju zajedničkih rješenja na pitanja od zajedničkog interesa. IP-om se financiraju aktivnosti kojima se potiče ostvarenje prioriteta EU-a pretvaranjem političkih obveza u konkretne mjere. Ovaj se program temelji na prijašnjim godišnjim akcijskim planovima koje je prihvatila Komisija. Ukupan doprinos za potporu strateškim interesima EU-a u zadnje 2,5 godine viši je od 315 milijuna eura.

Partnerske zemlje u projektima koji se financiraju IP-om i usredotočeni su na digitalno tržište uključuju Brazil, Kinu, Indiju, Japan, Republiku Koreju i Sjedinjene Američke Države. Na regionalnoj razini ojačat će se suradnja i povećati broj inicijativa u području civilnog zrakoplovstva s Južnom Amerikom i jugoistočnom Azijom, a na bilateralnoj s Argentinom, Brazilom, Čileom, Kolumbijom, Meksikom, Brunejem, Kambodžom, Indonezijom, Laosom, Malezijom, Mjanmarom, Filipinima, Singapurom, Tajlandom i Vijetnamom.

 

Europa.ba