Mogherini ministrima vanjskih poslova i odbrane EU predstavila plan provedbe za sigurnost i odbranu

Visoka predstavnica Federica Mogherini predstavila je 14. novembra 2016. godine plan provedbe koji će viziju Strategije EU za sigurnost i odbranu pretvoriti u djelo. Ministri vanjskih poslova i odbrane okupljeni u Briselu su pozdravili plan, a visoka predstavnica će ga predstaviti i šefovima država ili vlada EU na sljedećem Evropskom vijeću u decembru.

U pismu upućenom svim ministrima vanjskih poslova i odbrane EU uoči sastanka, Federica Mogherini je napisala: „Sigurnost je danas najveći prioritet većine Evropljana. Oni odlično znaju da smo, suočeni sa velikom neizvjesnošću, sigurniji i jači ako radimo zajedno, kao prava Unija.

Visoka predstavnica je istakla da je plan provedbe ugledao svjetlost dana tačno godinu dana nakon što su napadi u Parizu probudili evropsku solidarnost i manje od četiri mjeseca nakon predstavljanja Strategije. Mogherini objašnjava: „Ovo nije trenutak za teoretisanje i hipotetičke rasprave o evropskoj odbrani. Ovaj plan se tiče preduzimanja konkretnih zajedničkih koraka od sutra.

U planu provedbe je predstavljen nivo ambicije za evropsku sigurnost i odbranu sa fokusom na tri prioriteta: da Evropskoj uniji omogući pružanje sveobuhvatnijeg, bržeg i odlučnijeg odgovora na krize; da dodatno unaprijedi sigurnosne i odbrambene kapacitete naših partnera; i da osnaži kapacitet Evropske unije da zaštiti svoje građane tako što će na koherentan i integrisan način koordinisati našu vanjsku i unutrašnju sigurnost.

Plan provedbe iznosi niz konkretnih mjera koje će EU i njenim državama članicama omogućiti da ostvare pomenuti nivo ambicije i to u potpunom skladu sa NATO-om i u okviru sistema UN. Prijedlozi uključuju unapređenje brzog reagovanja EU na krize, jačanje koordinacije između civilnih i vojnih struktura, uspostavljanje koordinisanog godišnjeg pregleda troškova odbrane i istraživanje mogućnosti strukturne saradnje između država članica u oblasti sigurnosti i odbrane.

 

Korisne informacije:

Plan provedbe Strategije EU za sigurnost i odbranu

goo.gl/fgjS6c

 

Konferencija za štampu

http://europa.eu/!xc69nQ

 

Europa.ba